18:39 / 22.05.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik 2/IMS/HRT

Niski udarci uoči izbora

-

-

Foto: - / -

Zahuktala se i zaoštrila neslužbena predizborna kampanja.
Kao što se i očekivalo, s raspuštanjem Sabora i objavom datuma parlamentarnih izbora zahuktala se i odmah zaoštrila neslužbena predizborna kampanja. Danas u središtu polemika pandemija, vraćanje djece u školske klupe i izjava predsjednika Milanovića da možda i neće glasati na parlamentarnim izborima.

Premijer i ministri na otvorenju radova na novoj školi u Svetom Iliji pokraj Varaždina. Dok se ondje gradi, premijer Andrej Plenković najavljuje novi krug pomoći gospodarstvu.

- Ako se procijeni da pojedini sektori imaju problem i dalje, a u ovom trenutku ne trebate biti veliki ekonomski analitičar pa da vidite da bi to mogao biti sektor turizma, sektor prometa i, naravno, sektor ugostiteljstva jer su oni svi povezani, onda ćemo tražiti rješenja, rekao je Plenković.

Komentirao je i jučerašnju izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao da je pitanje hoće li uopće glasovati na izborima.

- Mislim da je to za gospodina Bernardića jedna vrlo znakovita poruka, kao i za birače ljevice, dodao je premijer.

Iz SDP-a potpuno drukčije tumačenje te izjave.

- Predsjednik Republike ovom simboličkom gestom pokazao da je neutralan. Mislim da u HDZ-u definitivno nisu navikli da jedan predsjednik može biti predsjednik svih građana, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Miroslav Škoro predsjednikovu izjavu naziva skandaloznom i poručuje mu da još jednom razmisli i ipak pozove ljude na izbore.

- Mislim da bi se to jutro trebao ustati malo ranije, obrijati, počešljati i prvi biti na izbornom mjestu i svojim primjerom pokazati kako se voli domovina, rekao je Škoro.

Nakon što je posadio stabla, Škoro je potvrdio da je prodao vlasničke udjele u tvrtkama zbog kojeg su ga dosad u javnosti kritizirali.

A kritike pljušte i prema vladajućima.

- Ovo što smo gledali od strane vladajućeg tandema Plenković-Divjak, kad je u pitanju obrazovanje, jedna velika neodgovornost koju su demonstrirali prema roditeljima i njihovoj djeci, rekao je Bernardić.

Ista tema - užarila je i odnose bivših kolega.

- Neki danas ovdje prisutni, kad su bili na poziciji u Zagrebu, nisu osigurali ovaj dio sredstava, koji smo, evo, sada osigurali kao Vlada, rekao je Predrag Šustar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

- Vi ne znate jesu li svi osnivači osigurali prijevoz za učenike sukladno epidemiološkim mjerama. Takve informacije imamo, rekla Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

- - Ako je u stanju o nečemu odlučiti, nek odluči. Ona to nikada nije bila u stanju pa ni sada. Osam godina župan, sad je 3 godine ministar - ništa. I da nema ovih izbora, mi ovu školu vidjeli ne bi. Točka. Apsolutna nesposobnost, rekao je Radimir Čačić, varaždinski župan.

U niskom startu kampanje uoči izbora - niskih udaraca sve je više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!