20:37 / 03.10.2019.

Autor: E.L.S./HRT

"Nismo tražili kaznu zatvora za roditelje djece koja se ne cijepe"

-

-

Foto: - / -

Što se tiče cijepljenja, demantirala je informacije da je Ured pravobraniteljice tražio da se odbijanje cijepljenja djeteta kažnjava zatvorom.
Treba li oštro kažnjavati i kazneno goniti roditelje koji ne cijepe djecu? Prijedlog je to pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević koja je zatražila oštre izmjene Kaznenog zakona kako bi se između ostalog počinitelji seksualnog nasilja nad djecom adekvatnije kažnjavali i nadzirali. 

U studiju emisije Tema dana o tome je govorila Marija Gabelica Šupljika, pomoćnica dječje pravobraniteljice.

Iskoristili su, kaže trenutak u kojem se donose izmijene i promjene Kaznenog zakona, za što su, napominje motivirani odavno i to nije novina jer pravobraniteljice za djecu već više od 10 godina nastoje pomaknuti i unaprijediti zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i zaštitu djece na najvišu razinu skrbi o njihovom zdravlju.

- U okviru toga smo predložili 4 mjere - jedna od njih je zabrana izricanja te alternativne mjere rada za opće dobro. Zabrinjavajući je podatak da je 12,5 posto zlostavljača osuđeno na takvu blagu kaznu, čini nam se da je to korak nazad u zaštiti djece i poruka da društvo nije odlučno - pojasnila je.

Na pitanje imamo li primjer da ljudi koji su odslužili kaznu zbog seksualnog zlostavljanja opet dolaze i profesionalno i drugačije u kontakt djecom, odgovorila je pozitivno.

- To je već druga točka - zabrana rada pravomoćno osuđenim zlostavljačima da rade s djecom - imamo slučajeva da osoba koja je 10 godina bila u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja djeteta po izlasku iz zatvora u periodu rehabilitacije može različite stvari - može biti učitelj, odgajatelj, vozač školskog autobusa a po periodu isteka rehabilitacije posvajati, udomljavati dijete, može biti trener, voditelj radionice i može voditi udrugu koja pruža usluge djeci. Nama se čini da su to područja oko kojih treba voditi računa i u Kaznenom zakonu - naglasila je pomoćnica dječje pravobraniteljice.
Bošnjaković o necijepljenju djece: Oštrija kazna djelotvornija
Što se tiče cijepljenja, demantirala je informacije da je Ured pravobraniteljice tražio da se odbijanje cijepljenja djeteta kažnjava zatvorom:

- Nije istina da smo tražili kaznu zatvora od tri godine za roditelje koji ne cijepe djecu, predložili smo da se necijepljenje djece - zanemarivanje skrbi o djetetovom zdravlju pomakne iz područja prekršajnog u područje kaznenog zakonodavstva jer se pokazalo da naprosto ne ide drugačije - naglasila je pomoćnica dječje pravobraniteljice.

Marija Gabelica Šupljika se slaže s ministrom Kujundžićem da treba učiniti sve da se unaprijedi i poveća odlučnost roditelja da štite zdravlje djeteta pa i uključujući cijepljenje.

- Dosadašnje mjere nisu bile najefikasnije. Želimo da se inkriminira ne samo cijepljenje, to je samo jedan od načina ugrožavanja djetetovog zdravlja, ne želimo da roditelji koji nisu svjesni da čine zlo djetetu imaju mogućnost sprječavati dijagnostičke postupke, medicinske zahvate, postupke koje spašavaju djetetovo zdravlje pa čak i život. Bili smo svjedoci i smrtnih ishoda upravo zbog takvih razloga. Spremni smo na sve modalitete i zastupamo visoku razinu zaštite djetetovog zdravlja i života - poručila je.

- Ovaj pomak u smještavanju ovog problema u kazneno zakonodavstvo predstavlja pomoć i podrški liječnicima koji će imati novi alat u uvjeravanju roditelja o tome koliko je važno ono što već godinama govorimo u smislu zaštite djece. Očekujemo podršku Ministarstva zdravstva i pravosuđa zato što su naši prijedlozi racionalni, temelje se na dugogodišnjim opažanjima slabosti u zaštiti djece u ova dva područja - zaključila je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!