22:05 / 11.02.2022.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Ništa od referenduma u Ivancu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave danas je Gradu Ivancu dostavilo Odluku koju potpisuje HDZ-ov ministar Ivan Malenica, a kojom Gradu nalaže da obustavi primjenu Odluke o raspisivanju lokalnog referenduma.

Resorno ministarstvo svoju odluku obrazlaže navodom da je u postupku nadzora zakonitosti ocijenilo da Odluka Gradskog vijeća Ivanec o raspisivanju referenduma, „nije u skladu sa zakonom, s obzirom na to da Odlukom nije raspisan referendum o pitanjima iz samoupravnog djelokruga predstavničkog tijela.

U Gradu Ivancu su nezadovoljni odlukom ministarstva - u svom priopćenju ističu da je HDZ-ova Vlada i službeno spriječila održavanje referenduma u tom gradu čime je građanima uskratila i oduzela njihovo Ustavom i zakonom zajamčeno pravo da izraze svoju volju o ključnim stvarima važnim za njihov život u lokalnoj sredini, zaključuju.

Podsjetimo 20. veljače oko šest tisuća građana Ivanca trebalo je odgovoriti na dva pitanja - slažu li se ili protive pripojenju Ivkom voda varaždinskom Varkomu te prihvaćaju li varaždinski otpad na odlagalištu Jerovec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!