Ništa od štrajka u školama dok traju pregovori

17.09.2019.

13:28

Autor: HRT

default error photo
Predstavnici sindikata izjavili su kako je ponuda na stolu bilo - inače ne bi dalje ni razgovarali.
Vlada i školski sindikati nastavili su razgovore o njihovu zahtjevu za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6 posto. Iako nakon razgovora nisu bili pretjerano zadovoljni, čelnici sindikata rekli su da od štrajka - za sada ništa!

- Divjak: Bez rješenja koeficijenata u obrazovanju produbit će se nepravda

Sindikalni čelnici ušli su u zgradu Vlade s jasnim ciljem i optimizmom. Na rezultat se čekalo više od dva sata. Iz izjave ministra financija Zdravka Marića, unaprijed se dao naslutiti ishod. "Razgovarali smo o određenim simulacijama i brojkama. Čut ćemo na kraju sastanka koji su slijedeći koraci, ne prejudiciramo da će se danas donijeti neke odluke", kazao je.

- Ono što moram reći jest da smo se pomaknuli s mrtve točke. Razgovor je bio konstruktivan, razgovaralo se o različitim opcijama i drugi tjedan ćemo nastaviti dijalog, izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

U ovom trenutku nećemo govoriti o brojkama nećemo biti robovi niti vi niti mi želimo jasno razgovarati, kada završimo  stavit ćemo ponudu pred naše članstvo i vidjeti ili ćemo na drugačiji način ostvariti svoja prava, kazao je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja potvrdila je kako je najava štrajka obustavljena dok traju pregovori. Dodaje kako je ponuda na stolu bilo, inače ne bi dalje ni razgovarali.

Nakon što je oko 1500 nastavnika i učitelja Vladi poručilo da žele povećanje plaća, sindikalni čelnici pristali su na dijalog s Vladom i do daljnjega odgodili najavu štrajka nastavnika i učitelja. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za prosječno 6 posto. Današnji sastanak u Banskim dvorima dogovoren je tijekom prosvjeda obrazovnih radnika 5. rujna na Markovu trgu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!