14:42 / 05.08.2020.

Autor: J.L./HRT

Nisu svi mogli na glavni kninski trg - reakcije

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Proslava obljetnice Oluje u Kninu održana je pod strogim epidemiološkim mjerama. Evo reakcija političara.
Proslava obljetnice Oluje u Kninu održana je pod strogim epidemiološkim mjerama. Nisu svi mogli na glavni kninski trg. Evo reakcija političara.

- Pripadnici HOS-a pokušali doći na kninski trg, policija ih spriječila

Ministar zdravstva Vili Beroš za Hrvatski je radio rekao kako je zadovoljan provedbom mjera. "Bili smo svi udaljeni, vodilo se računa o svim elementima. Mislim da je to primjer kako se može i mora organizirati javno okupljanje u ovim koronavirus vremenima", kazao je Beroš.Upitan kako komentira da ove godine nisu mogli doći na kninski trg svi koji su htjeli, među njima i nekoliko stotina pripadnika HOS- a i drugih ratnih postrojbi, umirovljeni general Ante Gotovina poručio je kako u svemu, pa i u slobodi, postoji disciplina. "Ako želimo biti slobodni, moramo poštovati slobodu i sigurnost onog drugog. Ako želimo budućnost, trebamo razgovarati, čak i kada se ne slažemo. Ne možemo se u svemu slagati", dodao je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da smo kao društvo na istome tragu izgradnje zemlje na temeljima pravednosti, socijalne uključenosti, povijesne istine i uvažavanja, a poruke koje su danas upućene su potrebne da zajedno kročimo u tu perspektivu. Ocijenio je kako su sva obraćanja bila usmjerena prema perspektivi i budućnosti. Dodao je da se pokazuje "da smo kao društvo na istome tragu i da svi želimo graditi ovu zemlju na temeljima pravednosti, socijalne uključenosti, povijesne istine i uvažavanja".

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro došao je u Knin u povodu 25. obljetnice Oluje, ali nije sudjelovao u službenom protokolu. Kao razlog Škoro navodi "trgovačku koaliciju HDZ-a i SDSS-a". Iz Domovinskog pokreta su poručili da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava.

U službenom dijelu programa nije sudjelovao ni saborski zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović. Kaže kako su "s jedne strane Andrej Plenković, Zoran Milanović, Boris Milošević, a s druge strane narod i branitelji koji ne mogu prići bliže trgu". To se, dodao je, ne može opravdati 'covid mjerama'. Rekao bih da je s jedne strane Boris Milošević koji ne zna ima li želudac za dolazak u Knin, a "s druge strane su ljudi sa srcem".

Na komentar kako na proslavi Oluje nije bilo zvižduka, ali ni prilike za zvižduk odgovorio je ministar obrane Mario Banožić. Poručio je da nije bilo razloga za zvižduke jer je sve savršeno organizirano.

Gradonačelnik Vukovara i član Domovinskog pokreta Ivan Penava izrazio je neslaganje sa "sterilnom" atmosferom proslave 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu, naglasivši kako nije sadržaj, ni smisao obljetnice razdvojiti narod od političara, već zajedništvo. Naglasio je da kao gradonačelnik Vukovara - nije dobio službenu pozivnicu.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj izrazio je žaljenje što nisu mogli doći svi koji su u Kninu željeli proslaviti veliku obljetnicu Oluje.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman središnju proslavu ocijenio je dostojanstvenom, a dolazak u Knin SDSS-ova potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića prekretnicom u uređenju odnosa između Hrvata i Srba i "fantastičnom porukom prema Srbiji koja bi trebala pozdraviti činjenicu da Srbi u Hrvatskoj rješavaju sva svoja pitanja s demokratski izabranom Vladom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!