Nisu utvrđeni stručni propusti u slučaju smrti mlade rodilje u Zadru

09.01.2023.

15:54

Autor: M.M./Hina/HRT

Nisu utvrđeni stručni propusti u slučaju smrti mlade rodilje u Zadru

Nisu utvrđeni stručni propusti u slučaju smrti mlade rodilje u Zadru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stručno povjerenstvo nije utvrdilo propuste u medicinskom zbrinjavanju 22-godišnje rodilje, koja je nakon porođaja zdravog djeteta umrla u studenom prošle godine u zadarskoj bolnici od posljedica hemoragičnog šoka, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva.

Rodilja je 7. studenoga u popodnevnim satima dovezena u zadarsku bolnicu nakon što je rodila svoje četvrto dijete u Općoj bolnici Gospić. Preminula je u Jedinici intenzivne medicine u Zadru.

Povjerenstvo je, na temelju uvida u cjelokupnu dokumentaciju, uključujući i obdukcijski zapisnik, ustanovilo da je masivno krvarenje nastalo u pokušaju odstranjenja patološki urasle posteljice.

Krvarenje je uzrokovalo hemoragični šok i višeorgasko zatajenje, te je unatoč svim poduzetim mjerama u skladu s pravilima struke došlo do smrtnog ishoda, odgovorili su iz Ministarstva Hini na upit o nalazu rodilje iz Gornjih Vrhovina kod Otočca.

- Tijekom trudnoće pacijentice ultrazvuk je učinjen 11 puta u Općoj bolnici Gospić i Općoj bolnici Zadar te u Domu zdravlja Otočac. Ultrazvuk su radila tri neovisna stručnjaka koja nisu utvrdila patološko stanje koje bi zahtijevalo upućivanje pacijentice na porod u tercijarnu zdravstvenu ustanovu, navodi se u nalazu stručnog povjerenstva sastavljenog od ginekologa, anesteziologa i subspecijalista fetalne medicine.

Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić rekla je tada Hini da su uz pacijenticu tijekom porođaja bila dva ginekologa i anesteziolog te da je učinjeno sve što se moglo.

Bolnica je o tom događaju odmah obavijestila Ministarstvo i poslala svu dokumentaciju Službi za zdravstvenu inspekciju, uključujući i fotokopije zahtjevnica za svaku dozu krvi za pacijenticu koja je zbog urasle placente obilno krvarila, zbog čega je razvila hemoragični šok. Dijete je rođeno zdravo i otpušteno je iz bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!