21:54 / 09.10.2019.

Autor: Sunčica Findak/T.V./HRT

"Niti jedno dijete ne smije ostati pred vratima škole"

Ravnatelj OŠ dr. Ante Starčevića i predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević

Ravnatelj OŠ dr. Ante Starčevića i predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević

Foto: - / -

Djeca koja idu u produženi boravak bit će zbrinuta. Bit će prihvaćena u školu, bit će organizirano dežurstvo, vrata škola će ostati otvorena, niti jedno dijete ne smije ostati pred vratima škole, umirio je roditelje ravnatelj OŠ dr. Ante Starčevića.
Propao je pokušaj mirenja Vlade i sindikata, koji traže povećanje koeficijenta složenosti poslova. Učitelji i nastavnici u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj sutra su u štrajku.

Sindikalisti su najavili kako će štrajk biti cirkularni. To znači da će prvi dan biti cijela Hrvatska u štrajku, a sljedeće dane svaki dan po nekoliko županija i oba sindikata, a o rasporedu će naknadno izvijestiti. Sindikati kažu da na taj način osiguravaju dugotrajni pritisak na Vladu. Divjak ravnateljima: Vrata škola moraju biti otvorena, a djeca zbrinuta
Ministrica Blaženka Divjak dala je upute u vezi sa štrajkom. Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je, da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada.

- Kako će to biti organizirano, mora biti objavljeno na internetskim stranicama škola, kazala je Divjak. 

No neke škole poslijepodne nisu mogle objaviti informacije na mrežnim stranicama jer im je pao sustav pa su obavijesti o štrajku stavljene na škole. Odluka je na roditeljima - djeca mogu doći u školu, bit će zbrinuta ali nastave neće biti.

O tome kako su se škole organizirale te kakav je kontakt s roditeljima naša Sunčica Findak razgovarala je s ravnateljem OŠ dr. Ante Starčevića i predsjednikom Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikicom Mihaljevićem koji kaže kako je štrajk dosta kasno najavljen.

- Jako je puno poziva, puno sam razgovarao s ravnateljima i srednjih i osnovnih škola. Imamo jedan generalni problem kako sutra organizirati bilo kakav oblik nastave zato što su danas u popodnevnim satima mrežne stranice škola pale. Obavijesti koje trebamo staviti na mrežne stranice ne možemo tamo staviti tako da nam je jedino preostalo roditeljima koji su zvali telefonom dati informaciju o sutrašnjem danu i naravno staviti obavijest na školu, rekao je Mihaljević.

- Djeca koja idu u produženi boravak trebaju biti zbrinuta. Ako se može organizirati neki oblik nastave bilo bi dobro. Ali u svakom slučaju bit će prihvaćena u školu, bit će organizirano dežurstvo, vrata škola će ostati otvorena, niti jedno dijete ne smije ostati pred zaključanim vratima škole. Kuharice će im podijeliti obroke i za njih ćemo se posebno pobrinuti, umirio je zabrinute roditelje ravnatelj Mihaljević.

Rekao je da podržava svoje zaposlenike u štrajku.

- Osobno držim da je reforma školstva jedna od najozbiljnijih reformi ove vlade i mislim da je Vlada morala imati sluha za opravdane zahtjeve učitelja, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!