15:47 / 10.01.2021.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Nitko ne zna kako će se održavati nastava u Banovini

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Tjedan dana prije početka novog polugodišta - još se ne zna što će biti s nastavom na pogođenom području. O potrazi za najboljim, ali i najsigurnijim rješenje u prilogu Sunčice Findak.
Svaki novi potres je i novi stres i za učenike, i s pravom se pitaju kako dalje jer nastava na daljinu od 18. siječnja za mnoge i nije opcija.

➡️ Učenici se 18. siječnja vraćaju u škole?
➡️ Što će biti s nastavom na Banovini?
➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije


Za zgradu Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Gori nakon razornog potresa stručnjaci kažu:

- Škola u Gori je najviše oštećena nakon potresa, kaže Natko Bilić.

U tu školu dolaze učenici iz 12 okolnih sela, 50 posto njih ostalo je uz svoje razrušene domove, a drugi su privremeno otišli u sigurnije gradove. O drugom polugodištu ravnateljica nam kaže - ni učitelji ni roditelji ne misle da bi za sada trebalo počinjati s nastavom, u bilo kojem obliku.

- Ima djece koja su prestala su govoriti, ne žele ući u nikakav zatvoreni prostor od straha i šoka i nadam se da će nam prolongirati taj početak nastave, kaže Valentina Vujnović, ravnateljica OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gora.

Ni nastava na daljinu nije opcija, kaže.

- Online rad od kuće, naših učitelja i učenika, po meni nije dobra stvar, dodaje Vujnović.

U Srednjoj školi u Glini, doznajemo, vjerojatno će prijeći na nastavu na daljinu, ali i oni imaju tisuće pitanja.

- Ta djeca su većinom ostala u svojim domovima, ali su smještena u kontejnerima. Kakva je situacija tamo, ide se definitivno online. Kakva je pokrivenost internetom sad pogotovo ne znam, naime nekoliko naše djece je bilo među onih četiri posto djece u Hrvatskoj i prije koji nisu imali pokrivenost internetom, kaže Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

Usto, dodaje, učenici su pod velikim stresom. Posjetili smo i Učiteljski fakultet u Petrinji. Šteta je golema.

- U ovoj zgradi boravi oko 600 studenta različitih studijskih programa i 26 zaposlenik. Slijedi nam neizvjesno proljeće i jesen i zasigurno će nastava do kraja semestra u potpunosti biti online, rekao je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta.

- Ostat ćemo u zgradi, administrativno osoblje će biti u prizemlju. Imamo narančastu naljepnicu što znači da je privremeno neupotrebljiva, ali neophodne službe za studente će raditi. Ne smijemo napustiti Petrinju, ovaj fakultet jer ovo je srce i duša ovog grada, poručuje Marko Budrić, prodekan Učiteljskog fakulteta Petrinja.

Sve je vrlo emotivno i trebat će mnogo truda i mudrosti da se pronađe najbolje rješenje. Najlakše je reći, dobro je da nastava što prije počne kako bi učenici što manje razmišljali o onome što su proživjeli. Da, pedagoški to dobro zvuči. Ali iz udobnog naslonjača i toplog doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!