17:13 / 30.05.2018.

Autor: HRT

Nitko od osoblja dubrovačke bolnice nije zaražen ospicama

-

-

Foto: - / -

Pacijent se osjeća dobro, više nije zarazan i do kraja tjedna trebao bi izaći iz bolnice.
Nitko od osoblja dubrovačke bolnice tko je bio u kontaktu s pacijentom oboljelim od ospica - nije zaražen - pokazali su nalazi.

34-godišnji muškarac koji nije bio cijepljen - prije toga boravio je na Kosovu. U petak je primljen u dubrovačku bolnicu, a jučer je potvrđeno da je zaražen. Sada se osjeća dobro, više nije zarazan i do kraja tjedna trebao bi izaći iz bolnice.

"Sve osobe koje su na izravan ili neizravan način u Općoj bolnici Dubrovnik došle u kontakt s bolesnikom su testirane i možemo reći sa zadovoljstvom da nemaju ospice i da nema razloga za nikakvu paniku. Ja se iskreno nadam da je sa ovim jednim kliničkim slučajem za Dubrovnik u ovom trenutku završena priča s ospicama, što ne zanči da nećemo biti i dalje na opreznosti. Radimo svakodnevni posao, sezona je tu ali za sada nema razloga ni za kakvu paniku", ustvrdio je Marijo Bekić, ravnatelj OB-a Dubrovnik.

Kujundžić: Situacija s ospicama nije ozbiljna

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako situacija s ospicama u Hrvatskoj nije ozbiljna u epidemiološkom smislu, te ne očekuje da bi pojedinačan slučaj u Dubrovniku mogao naštetiti turističkoj sezoni.

Situacija s ospicama nije ozbiljna, no njihova pojava u Dubrovniku upozoravajući je znak na jugu zemlje, gdje je najniži postotak cijepljenih, izjavio je ministar novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Naime, procijepljenost u Hrvatskoj sada iznosi oko 89 do 90 posto, najslabije je procijepljena Dubrovačko- neretvanska županija - oko 56 posto, a Splitsko-dalmatinska  - 70 posto, rekao je Kujundžić te istaknuo porast rizika ako procijepljenost padne ispod 90 posto.

"Zadnjih godinu dana roditelji bolje cijepe djecu i nadam se da će se taj pozitivan trend nastaviti, da će roditelji shvatiti iz slučajeva u susjednim zemljama, gdje je bilo i smrtnih ishoda, da se nije igrati sa zdravljem svoje i druge djece", dodao je ministar.

Nije, kaže, zabrinut da će pojava ospica u Dubrovniku loše utjecati na turističku sezonu.

"Mislim da nema razloga za zabrinutost. Pojava jednoga slučaja ne znači ništa u epidemiološkom smislu", rekao je .

Vezano uz demografske mjere koje se najavljuju iz ureda predsjednice,  Kujundžić je, na novinarski upit, odgovorio da za njegova mandata nije bilo nikakve službene inicijative iz Ureda predsjednice za poboljšanje zdravstvenog sustava.

Pacijent koji je obolio od ospica u Dubrovniku osjeća se dobro i više nije zarazan, a krajem ovog tjedna trebao bi biti pušten kući.

Taj slučaj izazvao je novi odjek u javnosti zbog cijepljenja, pogotovo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja ima jednu od najnižih stopu procijepljenosti u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!