16:04 / 28.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Niz zakonskih prijedloga na sjednici Vlade

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim dvorima održana je sjednica Vlade RH.
Održana je još jedna ovotjedna sjednica Vlade RH u Banskim dvorima. Prethodna je održana u utorak popodne.

- Bio sam sa suradnicima u Osijeku, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković, govoreći i o sastanku s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je bio u posjeti i na otvorenju učeničkog doma prosvjetnog kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj. 

- Projekt je financirala Vlada u iznosu od 10 milijuna kuna, i to pokazuje kako Vlada brine o manjina. Drago nam je da u Mađarskoj postoji nekoliko i centara i domova gdje se brine o pravima Hrvata u Mađarskoj, rekao je Plenković.

- Što se tiče teme koja je zaokupila pozornost javnosti i Vlade, a to je štrajk u osnovnim i srednjim školama, dao sam izjavu na tu temu u Osijeku pa ne bih dodatno elaborirao, rekao je Plenković.

- Formalno bitno je da sukladno dogovoru s predstavnicima sindikata u obrazovanju očekujemo njihovo očitovanje, a to će prema informacijama biti sutra prijepodne. Nakon toga stupit ćemo u kontakt i vidjeti koje ćemo korake poduzeti dalje. Cilj vlade je da se normalna nastava omogući što prije u interesu djece, u interesu obitelji, roditelja, dakle jedne normalizacije situacije u hrvatskim školama, pogotovo s obzirom na to što smo do sada učinili, što činimo i što smo ponudili u pogledu unaprijeđenja i materijalnih prava u konačnici i primanja naših nastavnika i profesora i ukupnih ulaganja u sustav znanosti i obrzovanja u našem mandatu, a ne samo u ovom konkretnom pitanju. No pričekajmo sutra pa ćemo dalje o toj temi, rekao je premijer Plenković.

Potom je ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila Nacrt konačnog prijedloga zakona o biljnom zdravlju.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zatim je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavila nacrt prijedloga zakona o Centru za posebno skrbništvo te je on upućen u Sabor. Njime se regulira rad Centra kao javne ustanove čija je djelatnost zastupanje djece i odraslih osoba u postupcima pred sudovima i drugim tijelima.

Osnivanje Centra je propisano Obiteljskim zakonom, a sada se predlaže reguliranje njegova rada posebnim zakonom.

- Zakonskim prijedlogom detaljnije se uređuje ustrojstvo Centra, radni uvjeti za članove upravnog vijeća i  ravnatelja Centra, uvodi se stručno vijeće, a određuje se i uvođenje novih profesija, socijalnog radnika i psihologa, koji bi bili pomoć posebnim skrbnicima - pravnicima s položenim pravnim ispitom - u izražavanju mišljenja djeteta i upoznavanju djeteta i odraslih osoba s odlukama  koje se na njih odnose, rekla je ministrica Bedeković.

Predloženim zakonom detaljnije se propisuju i uvjeti za zapošljavanje stručnih radnika te se za njih uvodi obvezna supervizija.

Ministar države imovine Mario Banožić predstavio je Nacrt prijedloga zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu. Njime se želi urediti vlasništvo nad zemljištem koje nije ušlo u temeljni kapital tvrtki nastalih u pretvorbi i privatizaciji te time olakšati i omogućiti nove investicije, prije svega u turizmu.

- Neprocijenjeno građevinsko zemljište nije ušlo u temeljni kapital društava prilikom pretvorbe i privatizacije, a društva su ga koristila, rekao je ministar Banožić.

Zemljište na kojem su izgrađeni hoteli i drugi objekti postalo je vlasništvo trgovačkih društava, dok je zemljište ispod i oko tih objekata postalo vlasništvo države ili lokalnih jedinica. Poseban su problem kampovi koji su u cijelosti postali vlasništvo države ili objekti u njima postali vlasništvo trgovačkih društva, a zemljište vlasništvo države te je između društava nastalih u pretvorbi i privatizaciji i države sklopljena suvlasnička zajednica. 

Prijedlogom novoga zakona, obuhvat turističkog zemljišta koje nije procijenjeno definira se kao površina određena granicama građevinske čestice koja je posebnim aktom utvrđena kao zemljište nužno za redovitu uporabu hotela i turističkog naselja i faktičkim granicama kampa. Zemljište nužno za redovitu uporabu čini i zemljište na kojemu su izgrađene građevine u funkciji hotela ili su na njemu smješteni ili osmišljeni trajni sadržaji kojima se upotpunjuje ponuda ili je u funkciji potreba gostiju hotela i/ili turističkog naselja.

Turističko zemljište u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i zemljište u kampovima u vlasništvu Republike Hrvatske ne bi se, prema Vladinu prijedlogu, više davalo u koncesiju već u zakup, pri čemu bi početni iznos jedinične cijene zakupnine te ostale orijentacijske kriterije propisala Vlada svojom uredbom.
Prihod od zakupa ili prodaje zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave dijelio bi se tako da 40% prihoda pripada jedinici lokalne samouprave, 20% jedinici područne (regionalne) samouprave i 40% Fondu za turizam. 

O Nacrtu prijedloga zakona o provedbi uredbe o europskoj građanskoj inicijativi s nacrtom konačnog prijedloga zakona govorio je ministar uprave Ivan Malenica.

O Prijedlogu uredbe o načinima i uvjetima obračuna naknade za koncesiju za žičare govorio je državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!