15:46 / 02.01.2019.

Autor: F.J.T./E.L.S./HRT

Niže cijene u trgovinama - ne i na tržnicama

-

-

Foto: - / -

Splitska ekipa HRT-a jutros je provjerila jesu li građani već danas osjetili neke od tih izmjena.
Prvi je radni dan u novoj godini, kada bi se trebala i osjetiti Vladina odluka o smanjenju PDV-a na meso, ribu, jaja, voće i povrće te pelene s 25 na 13 posto, a za bezreceptne lijekove s 25 na 5 posto.

Trgovci napokon ne dižu cijene nego pojeftinjuju barem dio namirnica koje svakodnevno kupujemo. Osim svježeg mesa, zbog smanjenja stope PDV-a na 13 posto pojeftinili su i riba, voće, povrće, jaja. Trgovci žele biti transparentni - od ranog jutra uredno su označavali snižene proizvode. Obje cijene radi usporedbe ostat će istaknute cijeli mjesec. Dobar su putokaz kupcima za povoljniju kupnju.

Konkurencija je u maloprodaji velika. Neki su trgovci sa sniženom stopom PDV-a krenuli već u prosincu. Ali ne i ljekarne. No i tu ima novosti. Bezreceptni lijekovi-sirupi, tablete, pastile od danas su jeftiniji. Stopa PDV-a pala je s 25 na čak 5 posto. Neki proizvodi, primjerice pastile za grlo, analgetici, sirupi - sve što je registrirano kao lijek, a pacijenti kupuju - jeftinije pet do deset kuna.Čak trećina kućnog budžeta odlazi na hranu i svako je pojeftinjenje dobrodošlo. Jer uz Mađare i Dance i dalje imamo najveću opću stopu PDV-a u Europi.

Snižene stope PDV-a nisu snizile cijene na tržnici

Splitska ekipa HRT-a jutros je provjerila kako se kreću cijene na tržnicama. Jakov Balov i prvog radnog dana nove godine nudi okuse Zagore. Na kobasice i suho meso za razliku od svježeg ili rashlađenog mesa, PDV nije snižen.

Splitski "pazar" poluprazan. Bura grize malobrojne prodavače, a kupci, čini se, još kod kuće imaju zaliha blagdanske hrane. Neki ipak razmišljaju o PDV-u. No, tvrde, ništa se nije promijenilo, cijene nisu snižene. Prodavači na tržnici, pak, kažu da ne prate cijene velikih trgovačkih lanaca, išle one gore ili dolje. Misle da će njima na tržnici biti lošije nego do sada.

Inače, domaća hrana, pa i kad je skuplja, najisplativiji je lijek. Kad smo kod toga, podsjetimo i to da se i na bezreceptne lijekove od početka godine primjenjuje snižena stopa PDV-a od 5 posto.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!