08:12 / 14.09.2018.

Autor: V.K./HRT

"Nižim razredima propisano 3 kg udžbenika, a starijima više"

-

-

Foto: - / -

U emisiji Dobro jutro Hrvatska stručnjaci su govorili o novom prijedlogu Zakona o udžbenicima te koliko su učenicima uopće zanimljivi udžbenici.
Što donosi novi prijedlog Zakona o udžbenicima i koliko su današnjim učenicima uopće zanimljivi udžbenici, bilo je govora u emisiji Dobro jutro Hrvatska. O toj temi sa Sunčicom Findak su razgovarali Matilda Bulić, direktorica školskog programa "Školska knjiga", dr. sc.  Marko Košiček, glavni savjetnik Ministarstvo znanosti i obrazovanja i prof. dr. sc. Ante Bežen, predsjednik Udruge autora udžbenika.

"Pri izradi zakona, željeli smo napraviti jedan korak prema autonomiji učitelja u kreiranju nastavnog sadržaja. U ovom prijedlogu zakona u katalogu udžbenika  će se nalaziti isključivo udžbenici, a dopunska nastavna sredstva kao što su zbirke, radne bilježnice moći će se slobodno birati individualno na razini učenika, odnosno, učitelja svake godine", rekao je Košiček.

Javna rasprava o ovome zakonu otvorena je do 29. rujna.

"Vjerujemo u to da će se zakon izglasati. Ono što je nama važno je da osim liberalizacije radnih materijala otvorimo vrata digitalizaciji, odnosno redukciji tiskanog materijala", naglasio je Košiček.

Zakon o udžbenicima donosi formule za izračun cijene, ali i propisane težine, pa tako učenici od 1. do 4. razreda, moći će u svojim torbama nositi do tri kilograma udžbenika, oni od 5.do 6. razreda pet kilograma, a oni od 7. do 8. šest kilograma udžbenika.

U predloženom zakonu, u novom katalogu udžbenika uz ime autora i cijenu, biti će izražena i težina udžbenika u gramima.  Postavlja se pitanje kako će se napisati udžbenik mjeren u gramima?

"Mislim da će to biti teško bez suradnje struke zato što udžbenik nije gramaža, već izvor za obrazovanje. Od toga treba poći i vidjeti koliko pojedini predmet traži prostora da se sačuva ključna funkcija udžbenika, a to je visoko kvalitetan izvor znanja", naglasio je Bežen.

"Kada se pogledaju on line knjižare, gramaža knjige je sastavni dio podatka. Zanimljivo je da su u našim knjižarama jedino udžbenici ti koji nemaju izraženu gramažu. Postavlja se pitanje: Što skrivamo?", zapitao se Košiček

Ministarstvo će odobravati samo udžbenike, a radne bilježnice, zbirke zadataka, atlasi će se tretirati kao komercijalni materijal koji nije obvezan.

"Postavlja se pitanje što je udžbenik. Je li bitno koliko on teži masom ili koliko je težak učenicima za poučavanje. Unaprijed reći da udžbenik treba težiti 20 dekagrama pa onda po tome cijepati što smije ući u njega, mislim da će po tome učenicima torba biti lakša, a učenje znatno teže", naglasila je Bulić.

"Što se tiče komercijalnih materijala, sami su se učitelji odredili kako je to loše, zato što su im ti materijali potrebni za kvalitetniji rad, ali se na njih prebacuje ogromna odgovornost da oni biraju materijal, da to komuniciraju s roditeljima i da to roditelji moraju platiti", upozorila je Bulić.

"Rečeno je da eksperimentalna faza reforme školstva traje godinu dana u 74 škole , valorizirat će se ti programi i na temelju toga će se izraditi udžbenici.  No, u novom zakonu piše da se do 1. siječnja ministarstvo objavljuje javni poziv na koji se nakladnici javljaju, potom stručno povjerenstvo utvrđuje usklađenost udžbenika s predmetnim kurikulima, ministarstvo potom do 1. lipnja utvrđuje katalog, a učitelji do 1. Srpnja biraju, a nakladnici moraju do 1. kolovoza osigurati dostupnost knjiga. Kada će se po ovome valorizirati programi kako bi autori mogli napraviti udžbenike?", pitala je Findak savjetnika u ministarstvu.

"Evaluacija je već počela s prvim danom škole i mi ćemo do kraja polugodišta dobiti povratnu informaciju o konceptu udžbenika", odgovorio je Košiček.

"Nakladnici moraju u prekratkom roku napisati udžbenike. To je teško stoga što ne znamo što sadrži valorizacija udžbenika. To u javnosti nije objavljeno. Umjesto najavljene godine dana valorizacije, ona će trajati svega pola godine. Nisam siguran kako će se to odraziti na autore", ukazuje Bežen.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!