17:48 / 08.08.2021.

Autor: HRT/Hina

Nižu se reakcije na zahtjev iz BiH za progonom ratnih zapovjednika

Predsjednik Milanović i premijer Plenković

Predsjednik Milanović i premijer Plenković

Foto: HTV / HRT

Nižu se reakcije na zahtjev BiH kojim se od naše zemlje traži da preuzme progon generala Hrvatske vojske koje Sarajevo sumnjiči da su navodno počinili ratne zločine u operaciji Bljesak. Neslužbeno doznajemo da se radi o 14 hrvatskih generala i zapovjednika, koji redom odbacuju takve optužbe. Premijer naglašava da ni Bljesak ni Oluju nikakvi postupci ne mogu dovesti u pitanje, a predsjednik Republike tvrdi - ovo je političko, a ne pravosudno pitanje.


Milanović o zamolnicama iz BiH: To je vrsta sabotaže

- Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi", rekao je danas predsjednik Milanović u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke. Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi "hoćemo li surađivati ili nećemo", od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i premijer Andrej Plenković, no nije želio komentirati novinarsku upitnu konstataciju "zbog čega je onda on trebao biti taj koji će to komunicirati javno, a ne vlada".

- To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni a ova vlada to nije učinila to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže. Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina od kad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet, rekao je Milanović.

Plenković: Ništa neće dovesti u pitanje ponos na Bljesak i Oluju 

- Nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja. Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem. Što se nas tiče, Bljesak i Oluja su operacije oslobodilačkog karaktera koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija. Na njih ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje, rekao je u Sinju premijer Andrej Plenković


Hrvatske stranke u BiH priopćile su da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" i pozvali tužitelje da se se umjesto "manipulacija" posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH. Zahtjev su nazvali sramotnim i ustvrdili da pravosudne institucije BiH nemaju za njega nikakvo uporište.

- Iznenađen sam, toliko smo pomogli susjednoj državi da bismo pobijedili agresora, i na kraju onaj komu pomažeš, taj te tuži. Moj pravac je bio baš uz granicu. Mi smo trpjeli udarce iz susjedne države, mi smo izveli onako kako treba to da se uradi vojnički. Sve je bilo besprijekorno, poručio je Luka Džanko, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. 

Ovo nije prva zamolnica iz BiH. Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac još je 2017. znao da se pripremaju procesi protiv hrvatskih ratnih zapovjednika. Na pitanje napušta li Hrvatsku tada je odgovorio: "Ne napuštam. Evo, bit ću iskren. Ima nekakvih saznanja, nekakva crvena potjernica, za nešto što uopće ne znam, za neke vojnike u, mislim Kozarskoj Dubici. To je jednostavno stavljeno na nekakav spisak, a u tom dijelu mislim da nisam nikad ni ratovao."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!