23:01 / 04.10.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik 3/IMS/HRT

Njemačkom i dalje vlada Merkel, intenzivno se pregovara

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

Njemačka još nije dobila novu vladu. Na izborima su tijesno pobijedili Socijaldemokrati koji pregovaraju s liberalima i zelenima, ali to pokušavaju i konzervativci Angele Merkel. Pregovori o novoj koaliciji mogli bi trajati mjesecima.

- Mogu reći da smo mi iz SPD-a vrlo zadovoljni nakon ovih razgovora s Liberalima. Bila su to vrlo konstruktivna dva sata u kojima smo se zaista bavili onim bitnim za ovu zemlju, izjavio je vođa pregovaračkog tima SPD-a Lars Klingbeil.

Postoje velike razlike između dviju stranaka, i to nitko ne krije, pogotovo kad je riječ o poreznoj politici i pristupu rješavanju problema u gospodarstvu.

- Bio je to drugi susret, i unatoč razlikama koje postoje između nas, želimo postići dogovor koji bi omogućio formiranje vlade koja bi ovu zemlju pokrenula naprijed, poručio je Volker Wissing, vođa pregovaračkog tima Liberala.

Glavni pregovarač socijaldemokrata kreće u tabor Zelenih, druga stranka, drugi pristup temama koje muče Njemačku. Klingbeil kaže kako je puno tema na kojima moraju zajedno raditi - od zaštite klime do digitalizacije, ali i kako modernizirati upravljanje državom.

No Zeleni, čini se, ne pregovaraju samo s SPD-om. Ona druga moguća koalicija - Jamajka, o kojoj se manje govori i dalje se čini kao mogućnost.

- Politika je prepuna križanja raznih interesa, pa mogu reći da se radujem skorom susretu s predstavnicima demokršćanske unije. I ako će to pokrenuti zemlju, ne vidim nikakva zla u toj suradnji, kazao je Robert Habeck, vođa pregovaračkog tima Zelenih.

Mnogo je toga i dalje nejasno. No jedno je sigurno, sve su opcije moguće osim one dosadašnje. U Njemačkoj više nitko ne želi crno-crvenu koaliciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!