Njemačka i EK postigle sporazum o motorima s unutarnjim izgaranjem

25.03.2023.

12:38

Autor: HRT/Hina/D.M.

Njemačka i EK postigle sporazum o motorima s unutarnjim izgaranjem

Njemačka i EK postigle sporazum o motorima s unutarnjim izgaranjem

Foto: ilustracija / Pixabay

Njemačka vlada je postigla sporazum s Europskom komisijom u sporu oko zabrane proizvodnje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, rekli su dužnosnici obiju strana u subotu.

Spor između Berlina i Bruxellesa zbog dogovorenog postupnog prestanka proizvodnje takvih automobila usredotočio se na pitanje hoće li proizvođači i dalje moći proizvoditi vozila koja će koristiti takozvana e-goriva nakon 2035. godine.

- Postigli smo sporazum s Njemačkom glede budućeg korištenja e-goriva u automobilima. Sada ćemo surađivati na što bržem usvajanju standarda o ugljičnom dioksidu za regulaciju automobila, a Komisija će potom brzo napraviti nužne pravne korake, napisao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans na Twitteru.

Njemački ministar prometa Volker Wissing, koji se zalagao za promjenu, napisao je da "vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje mogu biti nanovo registrirana nakon 2035. budu li punjena isključivo s CO2-neutralnim gorivima" tako da "Europa ostaje tehnološki neutralna".

Napredak u pregovorima dogodio se u petak navečer, rekao je Wissing. Dogovor je uslijedio nakon brojnih razgovora u prošlom tjednu, uključujući na samitu EU-a u četvrtak i petak. Govoreći u petak poslijepodne, Wissing je rekao da se "posljednja pravna pitanja još moraju razjasniti".

Sporazum EU-a iz listopada prema kojem se samo nakon 2035. dopušta proizvodnja automobila bez emisija štetnih plinova stavljen je na čekanje nakon što je Njemačka u posljednjem trenutku iznijela prigovore i izvršila pritisak za dodatne zahtjeve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!