10:56 / 20.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Njemačka na popis rizičnih stavila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju

-

-

Foto: - / -

Njemačka stavila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu.
Njemački institut za javno zdravlje kao rizične za širenje koronavirusa proglasio je Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, popularna turistička odredišta za Nijemce. - Epidemija koronavirusa - najnovije informacije   

- The Guardian: Velika Britanija vjerojatno uklanja Hrvatsku s liste sigurnih zemalja   

Ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna, kao npr. turistička putovanja, u ova područja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Upozorenje se odnosi na pogoršanu epidemiološku situaciju u ovim dijelovima Hrvatske, a ministarstvo se pritom poziva na procjenu državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch koji je dvije hrvatske županije proglasio područjima visokog epidemiološkog rizika.

Nakon što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj više tjedana bila povoljna, broj novozaraženih u posljednje vrijeme naglo raste. U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji se bilježi više od 50 novih slučaja zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, stoji na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na Covid-19, a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji. Povratnici se mogu besplatno testirati na većini glavnih graničnih prijelaza kako željezničkih i cestovnih, tako i u zračnim lukama, a na rezultat se u pravilu čeka manje od 48 sati. Besplatno se mogu testirati i osobe koje se nisu nalazile na područjima koja su proglašena rizičnima.

U Njemačkoj raste zabrinutost zbog povećanja broja zaraženih. RKI je objavio da je broj zaraženih porastao za 1.707 na 228.621, što je najveći porast od 26. travnja. RKI je dodao i rumunjsku regiju Valcea na popis rizičnih područja nakon što je već ranije uvrstio dijelove Rumunjske.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je ranije danas da je jučer razgovarao s njemačkim kolegom Heikom Maasom, te da Njemačka ne bi trebala cijeli teritorij Hrvatske staviti na crvenu listu.
 
- Ići će parcijalno, predivdio je Grlić Radman, pretpostavljajući da bi se hrvatske županije s lošijom epidemiološkom slikom mogle naći na njemačkoj crvenoj listi.

Očekuje se da će slovenska vlada danas staviti Hrvatsku na crvenu listu. Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, a žele izbjeći obvezujuću karantenu od 14 dana, morat će se vratiti najkasnije do kraja tjedna, najavio je jučer glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Isto bi mogla učiniti i Velika Britanija. Odlukom bi mogle biti pogođene tisuće britanskih turista koji trenutačno borave u Hrvatskoj.

Grlić Radman ističe da se u ovoj situaciji zemlje vode epidemiološkom slikom, ali i vlastitim interesima. Istaknuo je da je hrvatski turizam dosad ostvario značajne rezultate.

- Turisti su navikli odlaziti u tradicionalne destinacije. Kada je u pitanju Hrvatska, mislim da smo ostvarili postignuća iznad očekivanja.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je ovo očekivano te da je to za njega i jedan pozitivni, selektivni pristup koji još uvijek možemo iskoristiti.

- Brojevi su takvi kakvi jesu. Ono što od početka napominjemo da bi bilo dobro, da nas gledaju po županijama a ne cjelokupno. Jer kao što sam i na Vladi danas rekao, postoje određene županije i u kontinentalnom i u primorskom dijelu Hrvatske koje su iznimne s obzirom na broj oboljelih, rekao je.Prema zadnjim podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Hrvatska ima 37,7 oboljelih od COVID-19 na sto tisuća stanovnika u prethodna dva tjedna i po tom pokazatelju deveta je od 41 zemlje obuhvaćene svakodnevnim analizama. Njemačka ima 17,9, Britanija 21, a Slovenija 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika u istom razdoblju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!