Njemački vatrogasci u konvoju od čak 23 vozila dovezli humanitarnu pomoć

08.01.2021.

12:52

Autor: HRT/Hina

default error photo
Na područje Sisačko-moslavačke županije u organizaciji vatrogasaca njemačke pokrajine Baden-Württemberg stigao je jedan od najvećih konvoja humanitarne pomoći u kojem je bilo 23 vozila i 50 vatrogasaca.
Na područje Sisačko-moslavačke županije u organizaciji vatrogasaca njemačke pokrajine Baden-Württemberg stigao je jedan od najvećih konvoja humanitarne pomoći u kojem je bilo 23 vozila i  50 vatrogasaca.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije


Njemački su vatrogasci u Sisak dovezli ukupno 230 tona različite opreme, od vatrogasne opreme, odjeće, higijenskih potrepština, pa sve do građevinskog materijala.

- Sa sakupljanjem pomoći počeli smo već 31. prosinca i već smo dovezli prvi konvoj pomoći. Drugi je konvoj krenuo u četvrtak u 16 sati s 23 vozila i 50 vatrogasaca. Budući da ne želimo biti nikome na teret, došli smo samo da isporučimo opremu, pomoći ćemo kod istovara, pa ćemo već u subotu ujutro nakon doručka krenuti prema Njemačkoj, rekao je voditelj konvoja Gerhard Lai.

Na donaciji je zahvalio zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Mijo Brlečić, koji je naglasio kako suradnja s njemačkim vatrogascima ima već dugogodišnju tradiciju.

Jedan sličan konvoj već je došao, rekao je, a pomoć njemačkih vatrogasaca nije izostala ni za vrijeme i nakon Domovinskog rata.

I ovaj put će Nijemci u Hrvatskoj ostaviti tri vatrogasna navalna vozila i dva vatrogasna kombija.

Brlečić je posebno naglasio kako je dragocjena pomoć u građevnom materijalu, kojeg trenutačno najviše nedostaje.

Dočeku konvoja bio je nazočan i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, pa je već na ulasku u Sisak sačinjen raspored o podjeli pomoći na cijelom području Sisačko-moslavačke županije.Prvi konvoj s 11 vatrogasnih i tri vozila Crvenog križa iz pokrajine Baden-Württemberg na stradalo je područje stigao prije tjedan dana, kada je dovezeno 110 tona pomoći. Tada su Nijemci dovezli uglavnom sanitetski materijal, opremu za bolnice higijenske i prehrambene potrepštine, te vatrogasnu opremu.

- Od svih ovih šlepera ima i vatrogasne opreme, ali i agregata. Ima i građevinskog materijala, ali i prehrane i odijela. Puno je svega, konvoj je velik i bit će koristan za stanovnike, rekao je Mijo Brlečić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!