Njihova kuća jedina u Drnišu nije obnovljena

09.05.2019.

16:24

Autor: Anamarija Škorić/E.L.S./HRT

default error photo
Do '91. kada je oštećena i opljačkana u Domovinskom ratu, ova ruševina bila je dom osmeročlane obitelji Sladić. Zašto još uvijek nije obnovljena, pitaju se i Sladićevi.
Kuća obitelji Sladić u Drnišu, porušena u Domovinskom ratu - jedina u tom gradu nije obnovljena. Otac obitelji umro je u progonstvu, a teško bolestan sin, koji još kao prognanik živi u Zagrebu, angažirao je odvjetnika. Traži ono što mu, tvrdi - po zakonu pripada, obnovu obiteljske kuće.

Do '91. kada je oštećena i opljačkana u Domovinskom ratu, ova ruševina bila je dom osmeročlane obitelji Sladić. Zašto još uvijek nije obnovljena, pitaju se i Sladićevi.

- Preko 28 godina nastojimo i redovito slušamo naputke Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a nikako na zelenu granu. Sad ja ne znam nemam objašnjenja - svi smo se razbolili od toga - kaže Ivan Sladić.

- Dosad imamo tri pravomoćna rješenja da se ova kuća treba obnoviti i isto tako imamo 3 rješenja kojima se odbija zahtjev za obnovu ove kuće - objašnjava odvjetnik Mate Knezović.

Prvi je zahtjev podnio sada već pokojni Nikola Sladić. Potom sinovi, Josip koji je nasljednik objekta, a nakon toga i Ivan. Oni su iz ove kuće protjerani, kaže odvjetnik Knezović i poručuje kako se radi o administrativnim igrama.

Iz državnog ureda za obnovu to opovrgavaju, i tvrde - pravo pripada samo vlasniku kuće - koji je više puta odbio potpisati ugovor o obnovi. Bratu mu - jedino preostaje tražiti obnovu - darovanjem građevinskog materijala. Njegov odvjetnik smatra kako tu ima posla i za državno odvjetništvo.

- Samo državno tijelo je u jednom trenutku izdalo potvrdu iz koje se vidi da je ova kuća obnovljena. Znači je li tu bilo pranje novca što je tko je tu umješan ja uistinu ne mogu kalkulirati - poručuje Knezović.

No, mjerodavni državni ured odgovara - nezakonitosti nije bilo. Potvrda je izdana pukom omaškom!

- Budući da po obnovi predmetnog objekta nisu utrošena sredstva državnog proračuna te da ista nije proizvela nikakvu povredu zakona na štetu stranaka, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje nije pokretao nikakve postupke prema policiji ili DORH-u - priopćili su iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!