17:21 / 25.03.2019.

Autor: HRT

Njima je neprihvatljivo raditi do 67. godine

-

-

Foto: - / -

Nameću se europski zakoni, ali radni uvjeti su sve samo ne europski.
Od Nove godine većina zaposlenih rođenih nakon 1966. u mirovinu će sa 67 godina, osim ako nisu skupili 41 godinu staža. U eri rada na crno, i teških uvjeta rada, tko uopće može skupiti te godine? Nameću se europski zakoni, ali radni uvjeti su sve samo ne europski.

- "67 je previše" - živimo 3 godine kraće od prosjeka EU-a

Medicinske sestre, pekari, odgojitelji, metalci, prometnici - svima nad glavom visi rad do 67. godine. Za većinu njih to je neprihvatljivo.

Labirint donosi priče nekih od njih, primjerice Katice Ercegovac, odgojiteljice u vrtiću, koja se prije tri mjeseca ozlijedila u vrtiću jer je pomagala djevojčici da izađe iz sobe na dvorišni prostor. Djevojčica je padala na glavu, a Katica se u tom trenutku bacila u desnu stranu i tako ozlijedila stopalo i rame. Katica objašnjava i zašto ne može zamisliti rad do 67. godine:

- Intenzivan dječji plač je jako iritantan. Znam se nositi s tim, ali to vam svejedno stvara pritisak. Stalno nekakvu nervozu, stalno se osjećate stiješnjenima... - kaže Katica, opisujući težak posao odgojitelja u vrtićima. Ona ga radi 31 godinu, svakodnevno je izložena golemom stresu i ima veliku odgovornost.

No nije jedina, tu je i željezničar Ivan Lukić koji kaže da, kad odradi noćnu smjenu, idući dan nije "ni za što". Metalac Dario Đuka za Labirint kaže kako je svjedočio tome da je čovjek ostao bez prsta na ruci zbog zamora materijala. 

- Prosjek Europske unije za život nakon 65. godine u zdravlju je deset godina. U Hrvatskoj je to samo pet godina. U skandinavskim zemljama 15-17. Od zemalja u regiji, apsolutno sve zemlje su i dalje na 65 godina. Slovenija je 2011. godine imala referendum kojim se taj prag pokušao podići, međutim građani su to na referendumu odbili. Jedna Austrija koja je bogata zapadna zemlja je i dalje na 65 godina. Mađarska je na 65 godina - nabraja za Labirint Robert Brozd iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Očekuje se da radimo sve dulje, a pritom se zaboravlja da se mirovina koju zaradimo u Hrvatskoj za 40 godina staža može zaraditi za samo 10 godina rada u jednoj od zapadnoeuropskih zemalja.

Priča Nataše Ledić Grgurić za Labirint:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!