09:57 / 12.07.2019.

Autor: HRT

Nobilo: Njemačka presuda Perkoviću mogla bi biti ukinuta

-

-

Foto: - / -

Nobilo smatra da bi mogla biti ukinuta njemačka presuda, vjeruje da ima za to jaku pravnu argumentaciju.
Ante Nobilo, odvjetnik bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića, koji je jučer doveden u remetinečki zatvor, posjetio je jutros svog klijenta. Očekuje, kaže, rasplet tužbe koju su podnijeli Europskom sudu za ljudska prava.

- Vrhovni sud potvrdio 30 godina zatvora za Josipa Perkovića
- Mustač tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava 
- Velikogorički sud njemačku kaznu doživotnog zatvora Mustaču preveo u 40 godina zatvora
- Otvoreno o presudi Perkoviću i Mustaču 
Iz HRT-ove arhive: Perković 24.1.2014. izručen Njemačkoj 
Nobilo smatra da bi mogla biti ukinuta njemačka presuda, vjeruje da ima za to jaku pravnu argumentaciju. Teško je, kaže, reći kada će to biti, možda do kraja iduće godine. Ako se to dogodi, Perković bi izašao od zatvora i organizirano bi bilo ponovno suđenje u Njemačkoj.

Podnio je i tužbu hrvatskom Ustavnom sudu.

- Smatramo da ova prilagodba kazne nije u skladu ni s domaćim ni europskim pravom i da se treba primijeniti zakon koji je vrijedio u vrijeme izvršenja dijela 1983. godine jer tako dolazimo do disproporcije - recimo Mirko Norac je po praktički istom zakonu osuđen na 8 godina, Perković na 30, Mustač na 40, imamo neravnopravnost građana pred sudom - poručio je.
Tema dana: Bošnjaković o izručenju Josipa Perkovića
Podsjetimo, bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković jučer je doveden u remetinečki zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!