"Noć tvrđava" na Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana

09:40 / 29.04.2022.

Autor: I.B./Hina

Konferencija za medije uoči manifestacije Noć tvrđava

Konferencija za medije uoči manifestacije Noć tvrđava

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Noć tvrđava, kulturna manifestacija s ciljem promicanja fortifikacijske arhitekture i spomeničke baštine u Europi, održava se u petak i subotu, 29. i 30. travnja na sedam lokacija Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana."

Manifestacija se održava u sklopu europskoga projekta Fortitude, s ciljem privlačenja posjetitelja u baštinske lokalitete, uz interpretacijske šetnje i obilaske.

U Kaštelu Trsat, Kaštelu Grobnik, Kaštelu u Bakru, Dvorcu Nova Kraljevica, Kuli u Bribiru, Dvorcu Zrinskih u Čabru i u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi organiziran je kulturni program, a ulaz je besplatan.

Program počinje u petak i nastavlja se u subotu u Kaštelu u Bakru, a u ostalima će biti tijekom subote.

Organizatori - županija, lokalne jedinice, turističke zajednice i muzeji, ističu da se 30. travnja obilježava Dan pogibije Zrinskoga i Frankopana te su pozvali posjetitelje da sudjeluju u Noći tvrđava.

"Putovima Frankopana" je najveći kulturni projekt u Primorsko-goranskoj županiji, vrijedan više od 67 milijuna kuna, koji je obuhvatio obnovu materijalne baštine, oživljava običaje i kulturni identitet kraja. Započeo je 2005. suradnjom s lokalnim jedinicama, a od 2017. sufinanciran je iz EU fondova.

Ruta obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta - izgrađeni su, uređeni i opremljeni dvorci, kašteli i osam interpretacijskih centara s kulturno-turističkim proizvodima.

Nova ruta Planinarskim putovima Frankopana, planinarska obilaznica s 41 kontrolnom točkom, bit će otvorena u subotu u Kaštelu Gradec na Krku, od kuda potječu krčki knezovi Frankopani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!