Noć za pamćenje s obje strane kanala

27.07.2022.

00:04

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik3/HRT

Otvorenje Pelješkog mosta

Otvorenje Pelješkog mosta

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Dubrovačka zvona pozdravila su otvaranje Pelješkog mosta. Slavlje na Stradunu. Noć za pamćenje s obje strane kanala. Tisuće su se okupile u Komarni.

Pogled na spektakularnu svečanost i s poluotoka. Čarobni prizori i na moru - bakljada sa stotina brodica u Pelješkom kanalu. Slavlje je počelo rano ujutro - taktovi budnice prvi su odjekivali mostom. Pokazala se sva raskoš hrvatske pjesme i plesa. 

Od dalmatinskih klapa do slavonskih bećara. Podno velebnog mosta održana je i revijalna utrka lađara. 

- Iz Komarne jednom stranom mosta do Brijeste i onda okreti i s drugom stranom se vraćamo, kao poveznica jedne i druge strane, rekao je Tomislav Plećaš, ekipa "Škrapa".

Među prvima koji su prešli cijeli most - 250 trkača. I da tako i simbolično povežu Hrvatsku. Jer mostovi ne spajaju samo teritorij, nego i ljude. Jedinstvenu priliku za šetnju mostom nisu propustile tisuće građana. Nakon njegova puštanja u promet to više neće biti moguće. Za branitelje povezivanje Hrvatske posebno je emotivan trenutak.

- Mi smo pješice došli od Vukovara do ovdje, 30 dana 1125 km pješice, 35 dana hoda da se poklonimo žrtvama rata koji su nas zadužili za ovaj most, rekao je Nenad Kamenar, pripadnik specijalne bojne Frankopan.

Njima u čast motociklima preko mosta prešli su veterani Prve i Četvrte gardijske brigade. Prijeći Pelješki most s hrvatskom zastavom bio je nedosanjani san branitelju Juri Dugobratoviću.

- Sad sam prešla most zajedno s njim. Gleda me. Ispunjavam njegov životni san, ja sam sretna tu, rekla je Marina Dugobratović, supruga hrvatskog branitelja.

Za jug zemlje most je to koji život znači. Jer Hrvatska je napokon povezana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!