Od noćas ljetno računanje vremena

27.03.2021.

08:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Noćas počinje ljetno računanje vremena

Noćas počinje ljetno računanje vremena

Foto: Ilustracija / HRT

Hrvatska i ostatak Europe vraća se na ljetno računanje vremena u noći sa subote, 27. ožujka na nedjelju, 28. ožujka tako da se 2 sata računa kao 3 sata.

Sat će se pomaknuti unaprijed u nedjelju u 2 sata ujutro, tako da se 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo, sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena.

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 31. listopada 2021.

Iz HEP-a su izvijestili kako će se, prelaskom na ljetno računanje vremena, električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavati prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi (NT).

Prelaskom na ljetno računanje vremena Sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima.

U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi. Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da je velika većina građana Europske unije protiv pomicanja kazaljki na satu, a Europska komisija je najavila takvu odluku. No zbog različitih stavova članica predložila je da svaka zemlja za sebe odluči hoće li nakon 2021. godine pomicati sat ili neće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!