Kako je vrijeme podijelilo Europu

30.10.2021.

09:31

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Noćas nas čeka još jedno pomicanje sata. Počinje "zimsko" računanje vremena, što znači da kazaljke u tri sata pomičemo jedan sat natrag. Da su zemlje članice Europske unije poslušale preporuku Europske komisije i Europskog parlamenta, noćas toga više ne bi bilo. Zemlje članice dosad bi izabrale ili ljetno ili "zimsko" računanje vremena. Kako od te odluke zasad nema ništa, jer o tome ne postoji jedinstvo među državama članicama, a u međuvremenu se pojavila i pandemija - kazaljke sata do daljnjega ćemo pomicati dva puta godišnje.


Iako je zimsko vrijeme zapravo ono standardno, prirodno, Hrvatska ima jasno stajalište - ljetno računanje vremena. No ni to nije idealno u zimskim mjesecima.  

- Sunce bi izlazilo u 8:37 primjerice na zagrebačkom području, što znači da bi onaj prvi dio jutra uobičajen kod nas da se obavlja po dnevnom svjetlu još uvijek bio u mraku, komentira Dunja Plačko Vršnak, meteorologinja DHMZ-a.

Ljetno ili zimsko - vrijeme je podijelilo i Europu. Plan da Europska unija bude u jednoj vremenskoj zoni, pao je u vodu.

- Došlo je do toga da se dio država opredijelio za ljetno računanje vremena i to su uglavnom turističke zemlje, a dio zemalja za zimsko i nitko ne želi odstupiti od svoje pozicije. Ako bi se tako donijela odluka - to bi značilo da, kada se vozite kroz EU - čas ulijećete u jednu zonu, čas u drugu, što je neprihvatljivo, komentira Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP).

Dogovora nema, a neće ga biti ni u skorije vrijeme.

- Jednostavno imamo situaciju da je dogovor o tome nemoguće postići, da se uzme jedno vrijeme koje bi se primjenjivalo na sve države. Osobno mislim da su vrlo male šanse da se u nekom srednjoročnom razdoblju nešto promijeni u odnosu na sadašnje stanje, kaže Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ).

Ono što se sigurno mijenja jest da vozači i danju moraju imati upaljena svjetla, vlakovi će stajati jedan sat kako bi se uskladio vozni red, a mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje - viša će biti do 21 sat, a niža do 7 ujutro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!