Noćas prelazimo na ljetno računanje vremena

25.03.2023.

Zadnja izmjena 22:35

Autor: HRT/Hina/D.M.

Prelazak na ljetno računanje vremena

Prelazak na ljetno računanje vremena

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Pomicanjem za jedan sat unaprijed u nedjelju rano ujutro počinje ljetno računanje vremena, koje će trajati do 29. listopada. Prelazak na ljetno računanje vremena noćas nam krade sat sna - zauzvrat dani će će trajati dulje.

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u ožujku pomicanjem za jedan sat unaprijed pa se tako vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata ujutro.

Ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u listopadu, odnosno ove godine 29. listopada, pomicanjem za jedan sat unatrag, kada će se tri sata ujutro računati kao dva sata ujutro.

U Hrvatskoj praksa pomicanja kazaljki na satu postoji 40 godina, i to dva puta godišnje. 

Ideja da se ukine sezonsko pomicanje sata propala je. Države EU-a nisu se uspjele dogovoriti - razlog prevelik rizik od neusklađenih vremenskih zona. Tako bismo, primjerice, odlaskom u neku od susjednih zemalja mogli ući i u drugu vremensku zonu. Stoga je pomicanje kazaljki na satu za sada ipak najbolje rješenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!