Noćna smjena u nuklearnoj elektrani Krško

30.03.2021.

08:04

Autor: E.L.S./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Javljanje iz simulatora

Javljanje iz simulatora

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Za rubriku Noćna smjena emisije Dobro jutro, Hrvatska iz nuklearne elektrane Krško javili su se Lara Topol i Ivo Žarković. Javili su se skype-om iz simulatora elektrane, prostor koji izgleda identično kao i kontrolna soba u stvarnosti, a u kojem se trenira osoblje koje radi u smjenama NE Krško.


Lara Topol je operaterka reaktora, a Ivo Žarković sistem inženjer u proizvodnji NE Krško. Osim njih, u elektrani radi oko 150 Hrvata. Sama elektrana Krško jedna je od 443 nuklearnih elektrana u pogonu diljem svijeta. Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju u izgradnji ima ih još 50.

U kontrolnoj sobi je rad organiziran u tri smjene po 8 sati. Primarno se radi nadzor nad parametrima elektrane. Osoblje kontrolne sobe je peteročlano i svatko ima jasno definiranu ulogu. Dio procedura je svakodnevno testiranje opreme neophodne za stabilan i siguran rad elektrane. I Lara i Ivo licencirani su za radno mjesto glavnog operatora reaktora.

- Proces školovanja za dobivanje licence reaktor operatera traje 2 godine, nakon toga su sposobni za rad u kontrolnoj sobi gdje se mora steći određeno iskustvo, minimalno 2 godine, nakon čega se mogu polagati ispiti za glavnog operatera reaktora. Glavni operater izdaje naredbe koje lokalne operatere izvršavaju, prati i slijedi procedure, vodi cijelu aktivnost i sjedi upravo u toj sobi kako bi imao pregled nad cijelom kontrolnom pločom, vidi rad elektrane - ispričao je Žarković.

Elektrana će uskoro u remont. Radi se svakih 18 mjeseci i tada se elektrana planirano zaustavlja.

- Tijekom tog razdoblja se dio istrošenog goriva mijenja svježim, pregledavaju se i servisiraju svi sistemi elektrane, vrše se kontrolna testiranja koja su propisana regulatornim dokumentima, izvode se korektivne akcije te tehnološke modernizacije koje nije moguće napraviti tijekom rada elektrane na punoj snazi. Pravilno i dosljedno izveden remont rezultira stabilnim radom na nazivnoj snazi preostalih 17 mjeseci - objasnio je Žarković.

Elektrana je inicijalno dizajnirana da radi 40 godina, trenutno je u procesu nadgradnje sigurnosnih sustava i pregleda stanja opreme jer se priprema za produljenje radnog vijeka do 2043. godine.

- Posebno intenzivan je projekt nadgradnje sigurnosti, na kojem elektrana radi od 2011. godine, a njegovo završetak je planiran do kraja 2021. Modernizacija svih sistema je dio našeg poslanstva i jamči da će elektrana biti sposobna raditi do kraja planiranog radnog vijeka - kazala je Topol i naglasila da su neke elektrane u SAD-u već dobile dozvole za produženje radnog vijeka na 80 godina.

Prilikom potresa u Zagrebu, elektrana je normalno nastavila sa svojim radom, no nakon potresa u Petrinji je bila zaustavljena.

- Instrumenti su registrirali potres i djelovalo se u skladu s postupcima - pregledani su sustavi elektrane i komponente te potvrdilo se njihovo pravilno djelovanje. Pregledane su bile zgrade u tehnološkom dijelu i nisu nađena strukturna oštećenja na njima pa je elektrana dan kasnije ponovno pokrenuta i spojena na elektroenergetsku mrežu - ispričao je Žarković.

NEK rado prima posjetitelje i u principu je otvorena za javnost, no trenutno su posjete otkazane zbog epidemiološke situacije.

- Imamo mogućnost organiziranja stručnog obilaska elektrane. Veselimo se novim posjetima jednom kada nam epidemiološka situacija to bude dopuštala - poručila je Lara Topol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!