08:03 / 30.09.2020.

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Noćna smjena u rodilištu u doba korone

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Gall je istaknula da žene u Hrvatskoj prilikom porođaja još uvijek nemaju izbor na način poroda.
Voditeljica Odjela  rađaonice u KB "Sestre Milosrdnice" Zagreb dr. sc. Vesna Gall, dr.med. spec ginekologije i porodništva u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazala je da se u KB  "Sestre Milosrdnice" u posljednja 24 sata rodilo sedam novorođenčadi. Naglasila je da postoji pravilo da više porođaja obično kreće po noći.

➡️ Udruga Roda protiv zabrane boravka roditelja uz dijete u bolnici

- Osim u situacijama kad se mi uključimo pa uspijemo "isprogramirati" porod i poroditi ih po danu, ali prirodan ciklus je takav da više žena rađa po noći, istaknula je Gall.

U Hrvatskoj se i dalje rađa sve manje djece

Naglasila je da ove godine nema više poroda nego što ih je bilo prošle godine.

- Mi smo u jednom trendu smanjenja, to već godinama traje i bojim se da se nastavlja i dalje ove godine. To naravno nije dobro. Mi bismo voljeli da je drugačije, ali sada su brojke takve, rekla je.

Žene još uvijek nemaju izbor

Gall je istaknula da žene u Hrvatskoj prilikom porođaja još uvijek nemaju izbor na način poroda. Dodala je da većina žena u Hrvatskoj još uvijek rađa vaginalnim putem, ali i raste broj carskih rezova.

- Sad smo na nekih 30 posto žena koji rađaju carskim rezom, poručila je voditeljica Odjela rađaonice u KB "Sestre Milosrdnice".

Dodala je da je oporavak dulji ako žena rađa carskim rezom.- Carski rez je operacija, iako svi misle da je to samo porod, ali nije. Naravno da bi bilo bolje da žena prati prirodni ciklus. Priroda nam je namijenila prirodno rađanje, odnosno vaginalno rađanja. Većina žena se odlučuje na epiduralnu analgeziju, istaknula je voditeljica Odjela Gall.

Rekla je da njena bolnica ima više rekvizita koje ublažavaju ženama porode kao što su pilates lopte, kreveti koji se na različite načine mogu prilagoditi, te stolčiće za rađanje koji nisu za svaku ženu.

Testiranje na Covid samo za porod carskim rezom

Istaknula je da se rodilište moralo prilagoditi novim uvjetima zbog pandemije koronavirusa te nažalost trenutno nema mogućnost prihvatiti partnere na porođaju. Poručila je da medicinsko osoblje na porodu ima maske, a trebala bi i rodilja. Kazala je da ne inzistiraju pod svaku cijenu da rodilja nosi masku, jer je u vrijeme trudova zrak vrlo bitan i ako nekoj rodilji maska smeta ne treba je staviti na lice, ali je pri ulasku u rađaonu svakako treba staviti.

Gall je dodala da prije poroda nema testiranja žena koje rađaju vaginalnim putem, ali testiraju žene koje rađaju carskim rezom pod uvjetom da nije jako hitno ili da nije životno ugrožen život bebe ili majke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!