Nogalo: Nije mi cilj mjesto ravnatelja, iako bi bilo pošteno

13:35 / 24.12.2020.

Autor: Studio 4/IMS/S.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Želim da se vrati ekipa koja je stvarala taj najveći projekt vezan za pedijatriju, vrijedan 450 milijuna. Hoću li ja biti na vrhu piramide u toj ekipi ili netko drugi, nebitno je, kazao je Boro Nogalo.
Boro Nogalo, koji je pod neobičnim okolnostima prije nešto više od godinu dana smijenjen s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 da mu nije cilj vratiti se na staru poziciju, iako bi to, kako kaže, bilo pravedno i pošteno.

➡️ Sud: Boro Nogalo mora se vratiti na mjesto ravnatelja bolnice 
➡️ Nogalo: Sve je protuzakonito, odigrava se politička igra 

- Želim da se vrati ekipa koja je stvarala taj najveći projekt  vezan za pedijatriju, vrijedan 450 milijuna kuna. Hoću li ja biti na vrhu piramide u toj ekipi ili netko drugi, nebitno je, kazao je Boro Nogalo

Smatra da bi "u normalnoj pravnoj državi njega vratili na poziciju ravnatelja, ali u to ne vjeruje jer Zagreb vodi gradonačelnik Milan Bandić".

- Znam da će i dalje biti pravne borbe. Čuo sam jučer gradonačelnika i kazao je da on ne priznaje odluku. Čak je rekao i da sud mene nije vratio, a je. Prvostupanjska presuda ide dalje. Budući da je sve jasno i da je upravno vijeće bilo protuzakonito, onda su i sve odluke, pa i moja smjena, ništavne. Inspekcija Ministarstva zdravstva kazala je da upravno vijeće nije bilo konstituirano po zakonu o zdravstvenoj zaštiti, kazao je Nogalo. 

Općinski radni sud u Zagrebu prije nekoliko dana donio je presudu prema kojoj se Nogalo mora vratiti na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Sud kaže da je Nogalova smjena bila protuzakonita.

Nogalo: Nisam zaplakao zbog smjene, već me ganula potpora zaposlenika

Prisjećajući se trenutaka svoje smjene Nogalo je istaknuo da je emotivno reagirao jer je vidio potporu svih zaposlenika bolnice.

- Kada su me istjerali iz kruga bolnice gdje sam davao intervju, okrenuo sam se i iza sebe vidio sve zaposlenike. Tu su me svladale emocije, a ne zbog pozicije. U ovih godinu i pol dana sam pokazao i dokazao da nisam plačljivko i mekušac te da se hrabro, otvoreno i jasno borim protiv moćnih ljudi kao što su gradonačelnik Milan Bandić, a i svih ostalih. Važno mi je da svi znaju da sve što sam radio, da je bilo potpuno zakonito. Činjenica da smo državi iz europskih fondova dovukli najveći projekt vezan za pedijatriju, vrijedan 450 milijuna kuna, bila je previše da bi nama dozvolili da se "igramo" pedijatrije, humanizma, znanosti. Nažalost moja borba nije više da se vratim na poziciju ravnatelja, iako bi prema mom mišljenju to bilo pravedno i pošteno, kazao je.

Rekao je i da je projekt ugrožen te je objasnio njegovu važnost. Kaže da bi se ostvarenjem projekta omogućilo "svakoj majci da bude uz svoje dijete u bolnici". 

- Imamo sve mogućnosti da to bude vrhunski alergološki, respiratorni i pulmološki centar. Možete misliti značenje toga danas kada postoji Covid pandemija. Zamislite koliko bi taj centar bio važan da je Covid npr. smrtonosan za djecu kao što je to za starije ljude, rekao je. 

Nogalo je kazao da bi on i danas bio ravnatelj da je kojim slučajem htio raditi na projektu za pedijatriju po principu zagrebačke žičare "vantroškovničkih radova, dodataka i slično". 

Nogalo dobio otkaz

Kazao je da je prebolio Covid-19, bio u izolaciji, a potom i dobio otkaz u bolnici. Objasnio je koji su razlog u bolnici naveli za njegov otkaz te tko je za to, po njegovom mišljenju, odgovoran.

Izjavio je i da je prije parlamentarnih izbora doznao da se najesen planira likvidirati bolnica na Srebrnjaku. Kaže da se želio boriti protiv toga. 

- Onda sam na poziv gospodina Relkovića ušao u političku avanturu znajući da to nije ekipa koja će dobiti 15-20 zastupnika, ali dobio sam platformu za priču, odnosno da se ne smije dozvoliti da se izgubi bolnica. Ja sam im zahvalan što su mi to omogućili. I dalje cijenim te ljude, izjavio je. 

Nogalo je govorio i o borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj te kazao da je "prvo poluvrijeme" bilo jako dobro, ali da se u drugome "išlo niz dlaku glasačima".

- Donosile su se čak i kvalitetne mjere, ali nije bilo sankcija za ljude ako se tih mjera ne drže. Ja bih vjerojatno prije uveo neke mjere. U ovoj situaciji moramo se držati mjera, istaknuo je i napominje da treba vjerovati znanstvenicima.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!