15:33 / 22.05.2020.

Autor: T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Normalizira se rad u bolnicama

-

-

Foto: - / -

Iako je i jučer i danas u Osječko-baranjskoj županiji ponovno otkriven po jedan novi slučaj zaraze, rad u KBC-u Osijek polako se normalizira. Splitska bolnica Križine od sutra više neće biti respiracijsko-intenzivistički regionalni centar za COVID-19, nego se vraća svojem normalnom radu.
Iako je i jučer i danas u Osječko-baranjskoj županiji ponovno otkriven po jedan novi slučaj zaraze, rad u KBC-u Osijek polako se normalizira. Pacijente se naručuje na operacije i preglede, a zbog opreza se svima na ulazu mjeri temperatura. Reorganiziran je rad u bolnici, uvedene popodnevne ambulante, neki se pregledi obavljaju subotom i nedjeljom. Opet su počeli operativni zahvati koji su bili na čekanju zbog epidemije.

Splitska bolnica Križine od sutra više neće biti respiracijsko-intenzivistički regionalni centar za COVID-19, nego se vraća svojem normalnom radu kao što je bilo prije pandemije. Svi bi se odjeli trebali potpuno vratiti na staro od 1. lipnja. Dobre su to vijesti za sve koji gravitiraju splitskom KBC-u.

U Krapini kažu da se pojavio problem kod normalizacije rada zdravstvenih ustanova. Ističu da u Zavodu za javno zdravstvo još nisu donijeli konkretne upute, pa ustanove same trebaju odlučiti koje će pacijente primiti na zahvate i preglede.

Zagorske specijalne bolnice,  u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, objavile su da primaju pacijente, no traže da oni budu negativni na koronavirus što će potvrditi testom, ne starijim od 48 sati.

- Sve specijalne bolnice u Hrvatskoj suočavaju se sa sličnim problemima. Ali da bi smanjili što više rizik za naše pacijente i djelatnike, mi isto tako tražimo testiranje svih pacijenata prije nego dođu na stacionarnu rehabilitaciju, objašnjava Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

- Nailazimo tu i na probleme jer su neki liječnici obiteljske medicine iz Zagreba i Zagrebačke županije dobili naputak da se ne testiraju pacijenti, pa je danas zatraženo iz stožera da to bude unificirano, dodaje Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!