Norveška kraljevska garda oduševila i Zagrepčane

04.06.2022.

12:25

Autor: Dnevnik1/HRT

Norveška kraljevska garda

Norveška kraljevska garda

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Hrvatska i Norveška obilježavaju 30 godina diplomatskih odnosa. Norveška kraljevska garda prvi je put stigla u Hrvatsku, a nakon što se jučer predstavila u Splitu, danas nastupa pred Zagrepčanima. 

Galerija
Norveška kraljevska garda u Zagrebu, Foto: Slaven Branislav Babic /PIXSELL
Norveška kraljevska garda u Zagrebu, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLNorveška kraljevska garda u Zagrebu, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLNorveška kraljevska garda u Zagrebu, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLNorveška kraljevska garda u Zagrebu, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Kraljevska garda, koja je svjetski poznata po izvedbama pokaznih vježbi praćenih glazbom, Zagrebu se predstavila s čak 130 članova orkestra i vojnika, a uz njih je nastupila i Hrvatska vojska.

Na Trgu bana Jelačića bila je velika smotra, a u 18 sati održat će se još jedan mimohod i vježba u parku Maksimir.

- Jedno novo iskustvo, prvi puta da vidim ovakvo nešto, mali je oduševljen to je bitno, kaže jedan od građana koji je bio na glavnom zagrebačkom trgu.

- Sve mi se sviđa. Koja struktura, kako marširaju, lijepo organizirano, super, fenomenalno.

- Definitivno je čast i sretan sam što na ovaj način mogu predstavljati svoju zemlju. Ovo je težak posao, pogotovo na vrućini i kada je toplo kao danas. U Norveškoj je malo hladnije, ali mislim da smo vrlo dobro odradili svoju vježbu, izjavio je jedan od pripadnika Norveške kraljevske garde. 

Jako dobra uvježbanost, precizno baratanje oružjem, vojni orkestar. Prvi je to put kada jedna strana vojska nastupa na javnoj površini u Hrvatskoj.

- Oni su elegantni, precizni i daju sve od sebe. Sve što su pokazali uvježbano je u 6 mjeseci. Oni služe vojni rok tijekom kojeg su savladali ovu pokaznu vježbu - izjavio je Nesim Mutevelić, pomoćnik vojnog atašea norveških oružanih snaga.

Građani koji su propustili vidjeti vještine norveške garde mogu to učiniti i u 18 sati u Park-šumi Maksimir. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!