14:07 / 05.10.2018.

Autor: V.K./Hina

Norvežani osigurali sredstva za vladavinu prava u Hrvatskoj

Fotografija:Patrik Macek/PIXSELL

Fotografija:Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Davor Vlaović zahvalio je norveškim poreznim obveznicima što izdvajaju za razvoj pravosuđa i vladavinu prava u Hrvatskoj, te upitao predstavnika Vlade gdje će taj memorandum biti deponiran kako ne bi nestao.
U raspravi o memorandumu o provedbi financijskih mehanizama između Kraljevine Norveške i Hrvatske, saborski zastupnik HSS-a, Davor Vlaović zahvalio je norveškim poreznim obveznicima što izdvajaju za razvoj pravosuđa i vladavinu prava u Hrvatskoj, te upitao predstavnika Vlade gdje će taj memorandum biti deponiran kako ne bi nestao.

Hvala poreznim obveznicima Norveškoj, koji evo, doniraju dio svojih sredstava za razvoj pravosuđa i vladavinu prava u Hrvatskoj. Vidite i oni su prepoznali da je kod nas problem pravosuđe i da ne vlada vladavina prava, nego tu treba dodatno ulagati, kazao je Davor Vlaović (HSS) upitavši gdje će Memorandum  o suglasnosti o provedbi Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske biti deponiran kako ne bi nestao.

Gdje će  memorandumi biti deponirani, da ne bi i oni nestali, prijedlog je evo nas iz HSS-a da nabavite sefove, nadzorne kamere, da ne bi ovi ugovori nestali, pa onda ne bi mogli ni realizirali ove projekte, dodao je.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac odgovorio mu je kako Hrvatska nije jedina zemlja problematična na području vladavine prava jer su i ostale države u Europi dužne raditi na unapređenju na tom području.

Ukupna neto vrijednost Norveškog financijskog mehanizma iznosi 338 milijuna kuna , a darovnica Kraljevine Norveške iznosi 319,8 milijuna kuna, dok će se ostatak iznosa osigurati iz hrvatskog državnog proračuna.

Navedenim financijskim mehanizmima financirat će se projekti u pravosuđu, inovacije, socijalni dijalog, lokalni razvoj, projekti iz područja energije, klimatskih promjena, smanjenja siromaštva i civilnog društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!