Norvežanin Morten Engan u Vodice dolazi već 40 godina

23.07.2022.

21:18

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/HRT

Morten Engan, gost iz Norveške

Morten Engan, gost iz Norveške

Foto: Dnevnik / HTV

Nerijetki su strani gosti koji Hrvatsku biraju za svoje stalno mjesto za odmor, baš poput vjernih Norvežana koje Vodice privlače već puna četiri desetljeća. Lista pohvala na račun i odredišta i domaćina je dugačka.

Teško je kod obitelji Grgić bilo razabrati tko su domaćini, a tko Norvežani. Morten Engan, gost iz Norveške, u Vodice je prvi put došao s roditeljima, još kao sedmogodišnjak. Kazao je da hrvatski jezik baš i ne govori dobro, ali razumije. Pričati na hrvatskom može, ali polako.

Uz blagodati gastronomije, glavni razlog boravka su im ljudi. To je potvrdila i Norvežanka Sissel Kregnes Haugen. Kaže da nailaze na prijateljski raspoložene ljude, nasmijane te da ih pozivaju na druženja i večere. S druge strane, i domaćini vole svoje goste.

 - Oni su tu tri-četiri puta godišnje. Nekad budu mjesec dana, nekad mjesec i pol, nekad 15 dana. Tako da zaista su nam prirasli srcu. To su faktički članovi obitelji, kazao je Pero Grgić, domaćin i vlasnik apartmana. 

Zahvalili su im na vjernosti i čelni ljudi grada i vodičkog turizma. Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica kazala je da su gosti, koji dugo godina dolaze u Vodice, njima praktički pravi ambasadori. Potvrdili su to Vodicama vjerni Norvežani i ovoga ljeta. Doveli su dosad stotine svojih prijatelja.

- Ovdje sam sa suprugom prvi put. I baš nam se sviđa, grad je lijep. Sigurno ćemo opet doći, rekla je Ann Cathrin Marcussen, gošća iz Norveške.

Ingjerd Aastum, također Norvežanka, pohvalila je domaćine, hranu piće i lijepo vrijeme za koje je rekla da ga u Norveškoj i nema baš toliko mnogo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!