19:25 / 10.10.2020.

Autor: Lana Gašparac/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nose li Zagrepčani maske u javnom prijevozu?

-

-

Foto: - / -

Javni gradski prijevoz jedno je od potencijalno opasnih mjesta za zarazu. Iako su zaštitne maske obvezne već neko vrijeme, ekipa HRT-a je provjerila na zagrebačkim ulicama koliko putnici, ali i vozači poštuju mjere.
Javni gradski prijevoz jedno je od potencijalno opasnih mjesta za zarazu. Iako su zaštitne maske obvezne već neko vrijeme, ekipa HRT-a je provjerila na zagrebačkim ulicama koliko putnici, ali i vozači poštuju mjere, te koliko se često tramvaji i autobusi dezinficiraju.    

Iako se na prvu čini da maske nose svi koji uđu u autobus ili tramvaj, vozači se s time baš i ne slažu.

- Devedeset posto ih u autobus ulazi s maskom, a 40 posto ih ispravno nosi. One koji ne nose maske pravilno upozorimo, ali dok odu tamo otraga mi ne znamo što se zbiva, govori vozač autobusa.

Putnici kojih je upola manje od početka epidemije - smatraju da bi svi trebali biti malo više disciplinirani i oprezniji jer još je mnogo onih koji mjere ne shvaćaju ozbiljno. 

A uz obvezne maske, u ZET-u kažu da se vozila najmanje dvaput na dan dezinficiraju. 

- Znači, 2 puta na dan. Kada se vraćaju navečer, onda prvo ide dezinfekcija vozila, a nakon toga ide detaljna dezinfekcija vozila za ujutro, naglašava Ljuba Romčević Žgela, direktorica ZET-a.

Također, vozila se čiste i preko dana te se prema potrebi nadopunjuju dozatori za dezinfekciju ruku.

Prema svim dosadašnjim iskustvima i unatoč porastu broja novozaraženih, u ZET-u ističu - situacija u zagrebačkim tramvajima i autobusima - za sada je zadovoljavajuća.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!