Nova akademska godina u Zagrebačkoj vojarni "Petar Zrinski", svečano je prisegnulo 104 kadeta

25.09.2021.

13:38

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Prisegnuo 19. naraštaj kadeta Hrvatske vojske

Prisegnuo 19. naraštaj kadeta Hrvatske vojske

Foto: Dnevnik / HRT

U Zagrebačkoj vojarni "Petar Zrinski" obilježen je početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija. Svečano je prisegnuo 19. naraštaj kadeta Hrvatske vojske.

- Na današnjoj svečanosti prisegnula su 104 kadeta. Najviše je među njima onih koji su se svoj put odlučili usmjeriti na Sveučilišni preddiplomski smjer vojnog inženjerstva i vojnog upravljanja, a među njima ima i vojnih pomoraca, ali i vojnih pilota. Nezanemariva je informacija da četvrtinu kadeta danas čine kadetkinje, 25 djevojaka se odlučilo za ovaj studij i za ovaj put, izvještava novinarka Nikolina Ćosić.

- Iako nisu prisegnuli, s njima su danas bili i deset kadeta iz partnerskih zemalja, iz Republike Kosovo, Crne Gore, ali i Bosne i Hercegovine. Svima njima riječi ohrabrenja i podrške dao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj kao i general pukovnik Drago Matanović, dodala je.

- Treba reći da ovi mladi ljudi, osim što započinju svoje školovanje i vojni put, su dobili svoj prvi kadetski čin, ali su i prisegnuli na obranu zemlje i suvereniteta, prenijela je Ćosić.

- Od malih nogu promatram avione s obzirom da sam živjela blizu zračne luke Zemunik, a tata i djed su oboje bili u ratu, pa nekako slušajući te priče spojila sam vojsku i pilotiranje. To mi se jednostavno svidjelo i znala sam da je to nešto za mene, ispričala je Tina Perić, kadetkinja.

- Taj vojnički poziv, to nam je svima zajedničko, razlikujemo se samo u tome što želimo postati, ali ove osnovne vrijednosti svi zajedno dijelimo, rekao je Kristijan Barić, kadet.

- Ovim činom ušli ste u Hrvatsku vojsku, ušli ste u elitni dio hrvatskog društva, i moramo se truditi biti elita zbog očekivanja društva, naših zadaća, naših kodeksa, a vjerujem da ćete i vi svojim postupanjem i svojim profesionalnim odnosom prema zadaćama tome dodatno doprinijeti, izjavio je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!