Uhićenja diljem zemlje zbog sumnji da je INA oštećena za više stotina milijuna kuna

27.08.2022.

Zadnja izmjena 17:15

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Nova akcija policije i USKOK-a

Nova akcija policije i USKOK-a

Foto: HTV / HRT

Uskok i policija potvrdili su da su u tijeku uhićenja i pretresi u akciji u kojoj su se, prema neslužbenim informacijama, na meti istražitelja našli i direktor u Ini Damir Škugor te predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak. Službe Ministarstva financija RH imale su aktivnu ulogu u otkrivanju slučaja i kriminalističkom istraživanju.


HRT-ova novinarka Matea Šeparović javila se za Vijesti u 17 ispred odvjetničkog ureda Šurjak i partneri gdje se odvija provjera odvjetničkog ureda.

Rekla je kako je riječ o Josipu Šurjaku koji je uhićen s još troje osumnjičenih zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela u području gospodarskog poslovanja.

- Na teret im se stavlja da su "oprali" novac, a naziva ih se i zločinačkim udruženjem. Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe u transakcijama s prirodnim plinom na štetu dva trgovačka društva pribavili korist veću od 850 milijuna kuna, rekla je Šeparović.

Istaknula je i da je Ured za sprečavanje pranja novca, nakon što su USKOK i nadležna tijela završili kriminalističko istraživanje, blokirao sumnjiva sredstva na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima u ukupnoj vrijednosti preko 800 milijuna kuna.

Dodala je da je ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je nekada bio u upravnom nadzoru INA-e, sazvao hitan sastanak s upravom INA-e za ponedjeljak.

Kako HRT doznaje, Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva, izjavila je za HRT novinarka Matea Šeparović.

Radi se o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali i o pomaganju pri zlouporabi povjerenja, tereti ih se i za zločinačko udruženje kao i za kaznena djela pranja novca.

Neslužbeno - prva osoba uhićena na zagrebačkom području je direktor sektora za poslovanje s prirodnim plinom u Ini On je navodno prodavao plin jednoj domaćoj tvrtki za cijenu znatnu nižu od tržišne da bi nakon ta tvrtka taj isti plin preprodavala stranoj tvrtki za naravno puno veću svotu novaca. Uhićen je i njegov otac jer navodno su istražitelji upravo na njegovom računu pronašli pozamašnu svotu novca. Osim njih, uhićeni su i vlasnici tvrtke OMS upravljanje, jedan od njih je i predsjednik HOK-a. Na osječkom je području uhićena predsjednica tvrtke Plinara. Govori se o pranju novca, naime osoba koja je potpisala kupoprodajni ugovor, navodno je dobila 100 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna brzo potrošila na nekretnine. Dakle šteta je više stotina milijuna, izvijestila je Matea Šeparović.


USKOK se i službeno oglasio o akciji:

- Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. 
Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije, a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca, kaže se u priopćenju USKOK-a.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, dodaje se.

U policiji kažu da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uskoku i predati ih pritvorskom nadzorniku.

Ministarstvo financija pomoglo u otkrivanju kaznenih djela u trgovini plinom

Službe Ministarstva financija RH imale su aktivnu ulogu u otkrivanju slučaja i kriminalističkom istraživanju.

U priopćenju Ministarstvo financija ističe da su u "otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava - Samostalni sektor za financijske istrage".

"Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo financija ističe da Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

U Ini bez komentara

Iz Ine su odgovorili da nisu u mogućnosti komentirati policijske istrage koje su u tijeku.

- U potpunosti surađujemo s istražiteljima kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj, navode u toj naftnoj kompaniji.

I HOK bez komentara o uhićenju Josipa Šurjaka

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je da je obavještena kako je predsjednik HOK-a uhićen, ali da slučaj još ne mogu komentirati te da nastavljaju s redovnim aktivnostima. U priopćenju navode da su u subotu obaviješteni da je među uhićenima u akciji koju su proveli policija i Uskok i predsjednik HOK-a Josip Šurjak. Dodaju da za sada nemaju dovoljno informacija da bi to mogli komentirati te ističu da će nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, a javnost će naknadno biti obaviještena o daljnjim koracima.

Predsjednik HOK-a uhićen je na Hvaru, u akciji u kojoj se na meti istražitelja našao i direktor u Ini Damir Škugor. Zbog navodnih zlouporaba u trgovini plinom, prema neslužbenim informacijama, uhićen je i Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!