Aplikacija "ma.te.a", sve o javnim nabavama na jednome mjestu

13:23 / 25.05.2022.

Autor: HRT

Nova aplikacija, sve informacije o javnim nabavama na jednome mjestu

Nova aplikacija, sve informacije o javnim nabavama na jednome mjestu

Foto: HRT / HTV

Javnim nabavama u Hrvatskoj u jednoj godini kupi se usluga, robe i radova u vrijednosti od 50 milijardi kuna. S obzirom na obilan priljev novca iz europskih fondova u idućim godinama, očekuje se da će vrijednost javne nabave biti veća i do 20%. Sudionicima će pomoći nova aplikacija, koja će na jednome mjestu ujediniti sve - od planiranja do realizacije postupka javne nabave, a bit će vidljive i žalbe.


Aplikacija je nazvana "ma.te.a" po početnim slovima njenih glavnih funkcija: ma mapiranje (planovi nabava), te tenderi (javna nadmetanja) i a analize (registri ugovora).

Sadrži planove javnih nabava, registre sklopljenih ugovora, dnevne objave otvorenih postupaka, jednostavne nabave, koncesije i žalbe, uz posebno praćenje i poslovnu analitiku uspješnosti poduzeća kao ponuditelja i njihovih glavnih konkurenata.

- Htjeli smo da sve bude na jednom mjestu. Da ponuditelji, odnosno bilo koja kompanija - vrlo jednostavno, lako i na jednom mejstu može pronaći sve podatke. O povijesti postupaka javne nabave i trenutno sve što je aktualno - otvorene postupke i bagatelne nabave te planove nabave u budućnosti kako bi se ponude mogle pravodobno pripremiti, izjavila je Ana Fresl iz tvrtke 'Projekt jednako razvoj'.

U protekle tri godine je putem javne nabave kupljeno više od 140 milijardi kuna vrijednosti usluga, roba i radova što čini oko 18 posto godišnjeg BDP-a Hrvatske, navode u PJR-u.

Godišnje se sklopi oko 23.000 ugovora s dobavljačima, dok se prosječno dnevno pokrene oko 100 novih prodajnih prilika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!