Nova atrakcija: vojnu utvrdu prenamijenili u suvremeni posjetiteljski centar

22.04.2022.

07:00

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT

Tvrđava je izgrađena 1911. godine

Tvrđava je izgrađena 1911. godine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Park prirode Telašćica ima novi interpretacijsko - edukacijski centar. „Grpašćak" je jedinstven primjer prenamjene vojne utvrde u suvremeni posjetiteljski centar. Kamera HRT-a prva je ušla u novu dugootočnu atrakciju.

Potreba za adekvatnom javnom turističkom infrastrukturom koja će omogućiti kvalitetno upravljanje prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja potaknula je upravu Parka na izradu zahtjevnog projekta. Tvrđava je izgrađena 1911. godine, kao vojna utvrda Austro-Ugarske Monarhije. Nekad signalna stanica i vojna promatračnica s koje se pratila sigurnost na moru, postala je omiljeno odredište domaćih i stranih posjetitelja. 


- Cijeli koncept projekta Interpretacijsko-edukacijskog centar „Grpašćak" proizašao je iz potrebe Parka da ima jedno centralno mjesto na kojem bi se posjetitelji, djeca, obrazovne institucije upoznale s vrijednostima Parka prirode Telašćica, rekla je voditeljica projekta Vesna Petešić.


Centar je osmišljen kroz edukacijske tematske dvorane. Tako posjetitelji kroz interaktivne sadržaje doznaju o kulturnim vrijednostima, povijesno-strateškom značenju, ali upoznaju i podmorje te bogatu floru i faunu parka.


- Vrijednost projekta je 15,5 milijuna kuna. Od toga je projekt u 85-postotnom iznosu financiran sredstvima Europske unije. Ostatak je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sredstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te vlastita sredstva ustanove, rekao je Božidar Šoštarić, tajnik PP Telašćica.


Epidemija je pomaknula ranije zacrtane rokove, no sad je sigurno da će već ove sezone „Grpašćak" dočekivati posjetitelje parka.


- Vjerujemo da će biti dodatno obogaćen i zanimljiv mnogim posjetiteljima, koji će doći u Park da vide ne samo prirodne ljepote, već i ono što nam pruža današnja suvremena tehnologija, rekao je Krešimir Rašan, ravnatelj Parka prirode Telašćica.


Već ovog ljeta bit će organiziran i prijevoz iz uvale Mir, za turiste koji stignu morskim putem te s pješačkog ulaza u park, za turiste koji žele ostaviti svoja vozila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!