Nova avionska linija povezivat će Osijek dvaput tjedno s Münchenom

15.11.2021.

16:25

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zrakoplov CA

Zrakoplov CA

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osijek i istok Hrvatske od danas su međunarodnim letom Croatia Airlinesa povezani s Münchenom, važnim europskim čvorištem pa tako i cijelim svijetom. Slijetanje i polijetanje aviona praćeno je s obnovljenog kontrolnog tornja, koji je sada jedan od najbolje opremljenih tornjeva u regiji.


Za samo 100 minuta leta putnici iz Osijeka od danas mogu stići u München.

- Presretni smo, fantastično, evo idemo kod brata nakon 2 godine što se nismo vidjeli, kazala je Marija Barišić, iz Osijeka.

- Kad god treba znamo da možemo brzinski doći, kazao je Igor Karamijatović, iz Vukovara.

Slijetanje prvog aviona na međunarodnoj zračnoj liniji domaćeg avioprijevoznika pratili smo s novoobnovljenog kontrolnog tornja. Toranj nije bio u funkciji od rata, a u obnovu je uloženo 7 milijuna kuna.

- Uložili smo uglavnom veliki dio u novu tehničku opremu koju koristi hrvatska kontrola zračne plovidbe i isto tako poboljšali smo kvalitetu života i rada naših ljudi, rekao je Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

- Ovo je tek prvi korak u revitalizaciji zračne luke, očekujemo da će biti puno više letova, rekao je Ivan Kos, direktor Zračne luke Osijek.

- Nadam se da će ova linija pokazati svoju opravdanost i da će postati cjelogodišnja, to je naša intencija, rekao je Srđan Bajić, direktor Croatia Airlinesa.

Probni će letovi biti ponedjeljkom i petkom. Reakcije prvih putnika su odlične.

Važan je ovo dan za osječku zračnu luku, i u turističkom i u gospodarskom smislu.

- Svi investitori koji dođu u gospodarsku zonu Nemetin upravo pitaju za zračnu luku Osijek i kakvi su letovi. Perspektiva je ja sam siguran jako dobra, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

- Znamo koliko stanovništva Osječko-baranjske županije radi i živi u Munchenu i u tom dijelu Njemačke, tako da će i ovaj let dodatno povezati obitelji, rekao je Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskoga župana.

Obnovljenim tornjem i novim međunarodnim letom Osijek se pozicionira kao snažan regionalni centar u prometnom smislu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!