Nova godina - slavlje, veselje i vatromet diljem Hrvatske

07:25 / 01.01.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Dočeci diljem Hrvatske

Dočeci diljem Hrvatske

Foto: Goran Stanzl/Kristina Stedul Fabac/Ivo Cagalj/Sasa Tadinac / Pixsell

Drugi put dočekali smo Novu godinu u pandemijskim uvjetima, ali sada ipak uz organizirane dočeke na gradskim trgovima. Negdje se, kao u Zagrebu, na doček moglo s COVID potvrdom, neki su gradovi, poput Splita, odustali od organiziranog dočeka, a u Sinju nije bilo nikakvih provjera. Većini onih koji su diljem Hrvatske proslavili Novu godinu prva novogodišnja želja jest - zdravlje.

Zagreb

Zagrepčanke i Zagrepčani te gosti glavnog grada veselo su, uz pjesmu i ples, te spektakularni vatromet dočekali novu godinu na Trgu bana Jelačića, a s njima je posljednje minute 2021. odbrojavao i poželio im sreću u 2022. gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Okupljene građane i goste Zagreba u novu godinu uveo je Davor Gobac i Psihomodo Pop pjesmom "Sve će biti u redu", a to je bila i poruka zagrebačkog gradonačelnika koji je Zagrepčankama i Zagrepčanima poželio sve najbolje i život "bez svih maski".

Doček nove godine na središnjem gradskom trgu organizirao je Grad Zagreb, u skladu s epidemiološkim preporukama i odlukama pa je tako i prostor predviđen za publiku bio ograđen, a posjetitelji su imali i obvezne COVID potvrde.

Zagrepčani i njihovi gosti novu godinu dočekali su i na adventskim destinacijama, pa je tako doček bio organiziran na "Fuliranju", na Oleander terasi hotela Esplanade, u Akademiji likovnih umjetnosti i drugdje.

Split

Iako u Splitu nije bilo tradicionalnog organiziranog dočeka na Rivi, a ni vatrometa, mnogo Splićana ispratilo je staru godinu na tom omiljenom gradskom šetalištu. Uz glazbu i zabavljače ipak se slavilo na četiri različite lokacije.

Vukovar

Najluđa noć u godini prikladno je uz Daleku obalu i u nezaboravnoj atmosferi obilježena i u Vukovaru. Nakon dvije godine života u karantenama i ograničenjima, mnogi su jedva dočekali ući u 2022. godinu koja bi trebala biti malo "normalnija" od prethodnih - a upravo je to ono što su svima i poželjeli.

Novogodišnja noć u Vukovarsko-srijemskoj županiji protekla je bez značajnijih događaja po sigurnost građana, potvrdila je vukovarsko-srijemska policija.

Osijek

Uz dočeke u svojim domovima i ugostiteljskim objektima Osječani su 2022. godinu dočekali na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, u zajedničkoj organizaciji grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Uz čaj i kuhano vino okupljene građane koncertnim nastupom zabavljao je Ivan Zak, a točno u ponoć, uz zvuke valcera i vatromet, novu 2022. godinu čestitali su im župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Doček nove godine organiziran je u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, pa je Trg ograđen, a u Gradskoj upravi najavili su kako će u ograđeni prostor moći ući samo građani s valjanim COVID potvrdama.

Dubrovnik 

Dubrovčani i njihovi gosti, njih ukupno oko šest i pol tisuća, novu su 2022. godinu dočekali na Stradunu uz koncert glazbenih skupina Vatra i Silente te uz spektakularni vatromet, a okupljenom mnoštvu čestitao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Na dobro vam došla 2022. godina. Neka vam donese puno zdravlja u sreće. Hvala 2021. što je otišla. Uživajte i živjeli!, poručio je Franković.

Dubrovački doček održan je s epidemiološkim mjerama jer se u ograđeni prostor pred pozornicom moglo ući samo s valjanom COVID potvrdom.

Zadar

Zbog epidemije u Zadru ni ove godine nije bilo tradicionalnog dočeka na Narodnom trgu. Novu godinu Zadrani su dočekali na otvorenom, ali u kontroliranim uvjetima - za ulazak na Advent bila je potrebna COVID potvrda. Na velikoj pozornici na Poljani Petra Zoranića staru su ispratili uz A stranu. I uz najveću želju u novoj 2022. - zdravlje!

Rijeka

Rijeka je u novu godinu ušla bez tradicionalnog organiziranog dočeka na Korzu, ali uz veliki vatromet s Molo Longa. Iako je bio organiziran i najavljen, novogodišnji koncert Nene Belana koji se trebao održati na Korzu je otkazan, no središte Rijeke nije bilo prazno. Nova godina slavila se u gotovo svim ugostiteljskim objektima, na trgovima gdje su postavljene adventske kućice te na trsatskoj gradini.

Sinj

Unatoč preporukama i zabrinutosti stručnjaka zbog epidemiološke slike u dalmatinskim županijama, pogotovo posljednjih nekoliko dana, nekoliko tisuća okupljenih dočekalo je novu godinu u Sinju bez pridržavanja epidemioloških mjera.

Podsjetimo, gradonačelnik Miro Bulj pozvao je cijelu Dalmaciju da dođe u Sinj i najavljivao desetke tisuća ljudi. Na dočeku je bio i veći broj pripadnika policijskih snaga.

Slavonski Brod

Slavonski Brod u novu godinu uplesao je uz raskošan vatromet i doček na središnjem gradskom trgu.

Većina je slavila izvan ograđenog prostora gdje su se tražile COVID potvrde, a veselo je bilo i u obližnjim lokalima. Novogodišnje želje gotovo identične: zdravlja i druženja bez pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!