14:41 / 20.12.2020.

Autor: V.G./Hins

Nova ljevica: Što prije donijeti nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nova ljevica pozvala je Vladu, ministra zdravstva Vilija Beroša i Stožer civilne zaštite "da preuzmu odgovornost i počnu voditi aktivnu brigu o mentalnom zdravlju građana".
Nova ljevica pozvala je Vladu da poduzme hitne mjere kako bi umanjila štetu vezanu uz mentalno zdravlje građana uzrokovanu pandemijom, te ponajprije donese nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja. ➡️ Blagdanska depresija i pretjerana očekivanja
➡️ Sve o koronavirusu
- Cijena propusta koje Vlada nastavlja činiti bit će još veća ako Vlada već sada ne poduzme mjere kojima će spriječiti pogoršanje zdravstvenog stanja, posebice mentalnog zdravlja građana, stoji u pozivu Nove ljevice vladajućima da donesu nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja "s jasnim ciljevima i mjerama za prevenciju mentalnih bolesti.

Ta stranka kaže da je u Hrvatskoj situacija dodatno pogoršana "izrazito lošim vođenjem zdravstvene krize koja je vidljiva po uvjerljivo najvišim brojevima oboljelih i umrlih u usporedbi s drugim zemljama u Europskoj uniji".

Nova ljevica upozorava da zabrinjavajuće ekonomske posljedice "nekonzistentnih mjera Vlade", odbijanje vladajućih da se obvežu na odštetu svim skupinama pogođenim mjerama te osiromašenje velikog broja građana dovode do daljnjeg pogoršanja mentalnog zdravlja.

- Godina 2020. pokazat će se jednom od najstresnijih i najtežih za velik broj naših građana, a u nju smo ušli bez strategije za poboljšanje mentalnog zdravlja jer je nacionalna strategija na čekanju od 2016., upozoravaju.

Pozivaju se na procjene stručnjaka za mentalno zdravlje da će čak 10-15 posto populacije zbog pandemije imati kronično i trajno narušeno psihičko zdravlje. Posebno, kažu, zabrinjava studija provedena na Sveučilištu u Rijeci prema kojoj imamo znatan porast depresivnosti i anksioznosti među mladima te dvostruko češću pojavnost suicidalnih misli.

- Kod medicinskog osoblja koje radi u COVID centrima sindrom izgaranja javlja se u visokom postotku, prema istraživanjima u čak 40 posto, zbog čega je prevencija tog sindroma kod zdravstvenih radnika zaposlenih u COVID jedinicama preporuka psihijatrijskih društava na razini Europe i svijeta.

Nedavna nesretna smrt liječnice koja od proljeća liječi pacijente s dijagnozom COVID-19 najglasniji je i najtragičniji u nizu alarma koji već odavno zvone na uzbunu, upozoravaju.

Ocjenjuju da Hrvatska u okolnostima kada još nema nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja, "a kamoli hitne mjere kojima bismo se zaštitili od porasta psihičkih smetnji", srlja u još jednu epidemiju - epidemiju poremećaja mentalnog zdravlja.

Stoga su pozvali Vladu, ministra zdravstva Vilija Beroša i Stožer civilne zaštite "da preuzmu odgovornost i počnu voditi aktivnu brigu o mentalnom zdravlju građana" te zatražili hitno donošenje nacionalne strategije, hitno uključivanje u Stožer i Znanstveni savjet stručnjaka za mentalno zdravlje te osiguravanje servisa za potporu onima čije je mentalno zdravlje narušeno i davanje podrške udrugama koje se bave mentalnim zdravljem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!