12:06 / 23.08.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Nova ljevica traži stavljanje u funkciju hitne medicinske helikopterske službe

Hitna helikopterska medicinska služba

Hitna helikopterska medicinska služba

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Nova Ljevica izvijestila je u ponedjeljak da je njihova saborska zastupnica Rada Borić postavila zastupničko pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu o tome što se događa s uvođenjem hitne medicinske helikopterske službe, istaknuvši da je to pitanje od javnog interesa.

- Od javnog je interesa da ministar Beroš odgovori na pitanje gdje je Ministarstvo zdravstva stalo s uvođenjem hitne medicinske helikopterske službe i u kom roku je može staviti u funkciju, navodi se u priopćenju Nove ljevice.

Podsjećaju kako je pilot projekt helikopterske hitne medicinske službe započet 2015. godine, trajao je svega nekoliko mjeseci, a nakon toga nikada nije nastavljen, unatoč brojnim najavama ministara zdravstva.

Borić se u obrazloženju pitanja pozvala na javno objavljen podatak udruge Helikopterima liječnici pomažu (HELP) da je ukupni procijenjeni godišnji trošak helikopterske hitne službe oko deset milijuna eura.

- Ljudski život nema cijene, ali postoje izračuni EU-a koliki je gubitak države i zajednice zbog prerane smrti građana, on u Hrvatskoj u prosjeku iznosi oko 1,3 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Istaknuli su podatak stručnjaka koji upozoravaju da Hrvatska godišnje zabilježi 23.000 umrlih od srčanih i moždanih udara te oko 300 poginulih i oko 3000 teško stradalih u prometu.

Nova ljevica naglašava da bi otoci i gorski nedostupni krajevi trebali biti posebna briga hitne medicinske helikopterske službe.

Hrvatska je turistički orijentirana, ali teritorijalno i prometno razvedena zemlja, pa je hitna medicinska helikopterska služba potrebna korisnicima zdravstvenih usluga u svakom dijelu zemlje, ističe se u prioćenju.

Borić ističe da hitnu helikoptersku službu već imaju države poput Italije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Albanije i Bugarske.

- Hrvatska bez hitne medicinske helikopterske službe riskira živote svih svojih građana, kao i posjetitelja, upozorava se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!