18:17 / 15.08.2019.

Autor: Iva Magušić Dumančić/M.J./HRT

Nova metoda porođaja u Hrvatskoj - francuski carski rez

-

-

Foto: - / -

Gotovo svako treće dijete u Hrvatskoj rodi se carskim rezom. Komplikacije su rijetke, no ipak se događaju, a oporavak je dugotrajan i bolan. Pojavila se nova metoda - francuski carski rez.
Gotovo svako treće dijete u Hrvatskoj rodi se carskim rezom. Komplikacije su rijetke, no ipak se događaju, a oporavak je dugotrajan i bolan. Pojavila se nova metoda - francuski carski rez. Izvode ga dvojica liječnika iz KBC-a Sestre milosrdnice koji su se šest mjeseci educirali u Parizu. Do sada su tako pomogli pri rođenju 40-ero djece.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Mama Bernarda Laru je rodila 12. kolovoza - carskim rezom.

- Danas se osjećam stvarno odlično, mogu se super kretati, bolovi su skroz minimalni, rekla je mama Bernarda Dukše.

Jer rodila je novom metodom u Hrvatskoj - francuskim carskim rezom. Nakon operacije bolovi su slabiji, žene pokretnije. Miljenka je samo nekoliko sati nakon porođaja - stala na noge.

- Nakon klasičnog nisam mogla ni govoriti ni sjest samo sam spavala taj nulti dan. Bol je puno manja od klasičnog carskog reza i mislim da sam u puno boljoj formi, opisala je Miljenka Venne.

U Hrvatskoj metodu izvode samo dva liječnika zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice. Poznata je i kao minimalno invazivna. Nema ulaska u trbuh, nema katetera i manja je mogućnost komplikacija.

- Šivanje same maternice koja se šiva kružnom tehnikom, a ne ravnom i tako se postiže bolji i kvalitetniji ožiljak na samoj maternici. Četvrti je šivanje i adaptacija kože tkivnim ljepilom, a ne šavom, objasnio je dr. sc. Ozren Grgić voditelj odjela patologije trudnoće KBC "Sestre milosrdnice".

I sama majka aktivno sudjeluje u porođaju.

- Ono što mi je sad bilo najdraže je to što sam ja isto sudjelovala u porodu s tim puhanjem i s tim hajdemo reći takvim izgonom djeteta, dodala je mama Dukše.

Ipak, ovaj carski rez nije preporučljiv za sve trudnice.

- Ako žena ima veliko dijete, ako je adipozna ako ima neke med probleme, ako se radi o hitnom carskom rezu u kojem se treba vrlo brzo doći do djeteta, istaknula je prof. dr. sc. Vesna Košec, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC "Sestre milosrdnice".

Baš zato ne može zamijeniti "klasični" carski rez. Liječnici ove Klinike uskoro putuju na dodatno usavršavanje, a u planu je edukacija i drugih kolega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!