08:34 / 26.05.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

Nova nagrada novinarima HRT-a za razmjenu vijesti

-

-

Foto: - / -

Gašperov je objasnila što je EBU i kako funkcionira. Dodala je da je riječ o najvećoj stručnoj udruzi koja okuplja javne medijske servise diljem svijeta i ima više od 70 članova.
Eurovizijska razmjena vijesti HRT-a ponovno je osvojila regionalnu godišnju nagradu za najbolje priče odabrane i obrađene za razmjenu vijesti za jugoistočnu Europu (ERNO) u sklopu EBU-a (Europske radiodifuzijske unije) za 2020. godinu. Natječaj je trajao od 17. veljače do 21. ožujka 2020., a u tom razdoblju razmijenjeno je 197 priča.

-
Novinarke HRT-ove eurovizijske razmjene vijesti osvojile regionalnu nagradu
- Novinari Eurovizijske razmjene vijesti Hrvatske radiotelevizije ponovno osvojili regionalnu nagradu
- HRT-u nagrada za najbolju priču u razmjeni vijesti 

Pulska ekipa, koju su činili novinarka Jana Radić, snimatelj Dragan Turina i montažer Ratko Barać, snimila je priču o plemenitim periskama koje su zaštićena vrsta, no uskoro bi mogle nestati. Kolegica Gabrijela Perić tu je priču obradila i ponudila za EBU-ovu regionalnu razmjenu te osvojila nagradu.

U Dobro jutro, Hrvatska gostovale su Katarina Gašperov, rukovoditeljica odjela Razmjena programa međunarodna i domaća, i Gabrijela Perić, eurovizijska novinarka koja je obradila priču i ponudila je EBU-u.Gašperov je objasnila što je EBU i kako funkcionira. Dodala je da je riječ o najvećoj stručnoj udruzi koja okuplja javne medijske servise diljem svijeta i  ima više od 70 članova. Godišnje se, rekla je, razmjenjuje više od 45.000 priča.

- Nagrada je važna za nas koji radimo ovaj posao, ona je uvijek službeno putovanje koje se održava jednom godišnje i okuplja sve eurovizijske novinare. Nalazimo se svi mi koji radimo ovaj posao, razmjenjujemo iskustva, imamo radionice, rekla je Gašperov.

Perić je govorila o tome kako se priče montiraju prema EBU-ovim standardima, tekst se prevodi na engleski, sve se opisuje i radi se zapravo potpuno nova priča prema standardima po kojima rade i druge zemlje.

Gašperov je rekla da HRT godišnje šalje oko 500 priča, različitih formata, ovisno o događaju ili važnosti.

- Radili smo cijelo ovo vrijeme, mislili smo da će zbog koronavirusa biti manje događaja, manje posla, ali prevarili smo se, imali smo puno posla i svakodnevno smo izvještavali o tome što se događa u Hrvatskoj, pogotovo za vrijeme potresa, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!