Nova ograničenja za jeftiniju kupnju preko granice

16:29 / 05.10.2020.

Autor: D.Kustor,V.Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/hrt.hr

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Duhanski proizvodi, gorivo i lijekovi na vrhu su popisa zbog kojega i građani Slavonskog Broda prelaze granicu.
Do kraja listopada na snagu stupaju nova pravila o količini određenih proizvoda koje je moguće prenijeti preko granice, što će zasigurno smanjiti kupnju u BiH i Srbiji, po jeftinijim cijenama. Najčešće se u prekograničnu kupovinu odlazilo po prehrambene proizvode, duhan, gorivo, lijekove. 

➡️ Oko 15% Hrvata kupuje preko granice

Nema gužve na tržnici u Bosanskom Brodu. Zbog pandemije i kupaca iz Hrvatske , kažu trgovci, mnogo je manje, kaže prodavač Slavko Todorović. Čudi e što su se ljudi "zastrašili" - nema karantene i može se slobodno prelaziti granica, dodaje. Istp potvrđuje i prodavačica Stojanka Radovanović.

Ovi su Našičani ipak došli. Kupnjom preko granice krpaju rupe u kućnom proračunu, kaže Ana Šarić. Njih četvero kupili su cigareta, malo paprika i drugih "nešto stvarčica".

Duhanski proizvodi, gorivo i lijekovi na vrhu su popisa zbog kojega i građani Slavonskog Broda prelaze granicu. Kupci iz Hrvatske tvrde kako su te stvari u BiH dvostruko jeftinije. Čuli su da se pripremaju izmjene pravila  o količinama duhanskih proizvoda i prerađevina koje će se moći unijeti u Hrvatsku. Umjesto deset kutija - samo dvije kutije cigareta i 50 g duhana umjesto dosadašnjih 250 grama. U manjoj mjeri ograničenja će biti i u zračnom i poštanskom prometu.  

"Najviše će sirotinja izgubiti"

- Državi što treba novaca treba nabavit negdje drugdje. Najviše će sirotinja ovdje izgubiti, jer tko će kod nas kupovat cigarete kad u Bosni 'šteka' košta 120 kuna, porčuju kupci s tržnice u Bosanskom Brodu.

Riječ je o  usklađivanju s europskim zakonodavstvom. No procjenjuje  se da Hrvatska na kupnji cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a pa će nove mjere popraviti bilancu. Zbog najavljene izmjene pravilnika očekuje se da će carinske kontrole na granici biti rigoroznije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!