11:53 / 06.07.2018.

Autor: M.M./HRT

Nova optužnica protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Optužnicu koju je USKOK podignuo 8. prosinca 2017. optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu vratilo je zbog dopune istrage i novog grafološkog vještačenja potpisa okrivljenika.
Nakon što je zagrebački Županijski sud u ožujku vratio na doradu optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice, Uskok je proveo dodatno grafološko vještačenje i danas podigao novu optužnicu kojom Sauchu i Zeljko tereti za ista kaznena djela.

Kada je sud u ožujku vratio optužnicu na doradu Sauchin odvjetnik kazao je da je optužno vijeće zaključilo da su provedena vještačenja nedostatna, odnosno nevaljana. Pojasnio je da su prigovori obrane bili da je prvo vještačenje provedeno u prekratkom roku u kojem se vještaci nisu mogli na vrijeme, savjesno i stručno primiti svakog od 200 ili više potpisa koje su imali za vještačenje.

Nikada ni jedno vještačenje nije bilo gotovo u roku od 24 sata osim tog. Drugi prigovori su bili da vještaci nisu uzeli u obzir, u mjeri u kojoj su to morali, da se radi o gotovo identičnim spornim potpisima, a nitko od nas se ne može 100 ili 200 puta potpisati na identičan način
, kazao je tada Sauchin odvjetnik Darko Maržić.

Uskokov tužitelj Krešimr Ostrogonac rekao je da sud optužnicu vratio Uskoku s obrazloženjem da je dosad provedeno vještačenje MUP-ovog centra na kriminalistička vještačenje Ivan Vučetić nejasno. Dodao je i da je tom odlukom doveden u pitanje i rad Centra za kriminalistička vještačenja što ranije nije bio slučaj.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom krunskom svjedokinjom u tom slučaj.
No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!