Nova pješačka zona u Zagrebu

11.05.2022.

09:53

Autor: Josip Gavranović/V.K./Dnevnik3/IMS/HRT

Nova pješačka zona

Nova pješačka zona

Foto: Josip Gavranović / HRT

Nakon dugo vremena Zagreb će dobiti novu pješačku zonu. Dio je to plana gradske vlasti - da u središtu grada bude što manje automobila. U Staroj Vlaškoj - uskoro će se postaviti klupe i posaditi zelenilo.

Zatvaranje Vlaške ulice za automobile dio je ambicioznog plana kojim se želi postići da u Donjem gradu bude što manje vozila. To bi trebalo potaknuti Zagrepčane da se vrate u središte grada.  

- Širenje tih pješačkih zona povećava kvalitetu stanara koji žive u centru, manje gužve, kvaliteta zraka koju stanari udišu, manje buke, ističe Robert Faber, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji grad.

Prema posljednjem popisu stanovništva, iz centra se iselilo gotovo 5 tisuća ljudi. Pokazalo se da ovakvi potezi mogu vratiti stanare i oživjeti središte.  

- Ako to može Barcelona sa svojim konceptom super blokova ili ako to može nama bliža Ljubljana s pješačkom zonom, ne vidim zašto nakon dugo vremena ne bi mogli i mi, pita se Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika.

Pravi potez bio bi proširiti pješačku zonu na Masarykovu ulicu čime bi se dobila promenada od HNK do Zrinjevca. Iako je nova gradska uprava imala to u svom političkom programu, za pravu provedbu očito nemaju hrabrosti, poručuju iz platforme 1postozagrad.  

- Grad Zagreb je već krenuo u kozmetičke promjene, ali vidimo da tu ima puno prostora i da taj prostor treba osloboditi za događanja koja svi drugi gradovi prepoznaju kao vrijednosti i nema razloga da Zagreb to također ne dobije, istaknuo je Saša Šimpraga, voditelj platforme 1postozagrad.

Zatvaranje stare Vlaške, postavljanje zelenila i klupa, dobra je ideja, no ne postoji cjelovito rješenje, kažu stručnjaci.

- Nažalost u gradu Zagrebu još uvijek nemamo riješen sustav prometa. Pojedinačna rješenja se uvijek pojavljuju i ona mogu zakomplicirati dodatno život građanima Zagreba, govori Rajko Horvat, Zavod za cestovni promet.

Jedna od stavki je i promjena navika građana, da više pješače, a manje se voze. Prisjetimo se samo kako se nekada kretalo središnjim zagrebačkim trgom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!