Nova pravila na granicama

01.07.2020.

09:58

Autor: HTV4/IMS/HRT

default error photo
I dalje građani takozvanih trećih zemalja pri ulasku moraju dokazati razlog dolaska, dok građani zemalja EU to ne moraju više činiti.
Europska unija preporučila je jučer otvaranje granica za 14 država. To su: Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterij za otvaranje je - da nema više od 16 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Odluka će se revidirati svaka dva tjedna.

Granična politika suvereno je pravo svake članice pa je Hrvatska na taj popis dodala Bosnu i Hercegovinu. Od ponoći na granicama s BiH, Srbijom i Crnom Gorom vrijede nova pravila. Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite ukinuta je mjera obvezne samoizolacije za građane tih i još desetak zemalja za ulazak u Hrvatsku.

Kakva je procedura prelaska granice?

Građani takozvanih trećih zemalja pri ulasku moraju dokazati razlog dolaska, dok građani zemalja EU to ne moraju više činiti. I dalje je preporuka koristiti sustav internetske prijave - entercroatia. Više je od milijun najava ulazaka u Republiku Hrvatsku, kazao je voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner.- Taj internetski obrazac "entercroatia" zamišljen je kao pomoć pri prelasku granice, kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, jer kod ulaska u Hrvatsku mi i dalje prikupljamo epidemiološke podatke kao što je broj telefona i odredište gdje će stranac boraviti. Evo, jutros sam provjerio, jutros smo probili magičnu brojku od milijun najava, rekao je Kufner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!