21:36 / 01.12.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Nova pravila: Tko za ulazak u Hrvatsku mora imati test, a tko ne

-

-

Foto: - / -

U ponoć su uvedena nova pravila za ulazak u našu zemlju koja će vrijediti najmanje do 15. prosinca.
U ponoć su uvedena nova pravila za ulazak u našu zemlju koja će vrijediti najmanje do 15. prosinca. Voditelj Službe za susjedne zemlje Tomislav Kufner rekao je večeras u HRT-ovom Dnevniku da putnici koji dolaze iz takozvanih zelenih regija neće morati imati negativan PCR-test, dok će ga putnici iz crvenih regija morati imati.

➡️ Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelazaka granice RH
➡️ Ćorić: Mjere će biti efikasne; Zorić: Svi smo nezadovoljni, nema tu pobjednika i gubitnika
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Premijer pozitivan na koronavirus

- Trenutno je veći dio EU-a, gotovo cijela Europa izuzev jednog otoka u Finskoj, u takozvanoj crvenoj regiji, rekao je Kufner.

- Građani EU-a koji dolaze iz trećih zemalja moći će ući samo ako posjeduju PCR-test, dok će državljani trećih zemalja iz trećih zemalja moći doći samo u izuzetnim okolnostima, objasnio je.

Putnicima bez negativnog PCR-testa odredit će se mjera samoizolacije.

- Kad dođu u mjesto u kojem će provesti samoizolaciju, mogu napraviti PCR-test i nakon dobivanja negativnog nalaza javiti se nadležnom epidemiologu koji im onda može skratiti tu desetodnevnu samoizolaciju, objasnio je Kufner.

Postoje i iznimke - kod putnika koji dolaze iz zemalja članica EU-a radi se o prekograničnim radnicima, zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima u sektoru transporta, putnicima u tranzitu, putnicima koji dolaze iz neodgodivih osobnih razloga ili koji dolaze u poslovni posjet.

Što se tiče naših građana koji žive u inozemstvu, a željeli bi se vratiti za praznike, velika većina njih neće biti iznimke, pa će za ulazak u Hrvatsku morati imati negativan PCR-test.

- Preporuka je da se, ukoliko nije nužno, takva putovanja ograniče dok se ne stvori bolja epidemiološka slika u Hrvatskoj i zemljama u okružju, poručio je Kufner.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!