16:09 / 13.03.2019.

Autor: T.V./S.D./HRT

Nova pravila za gradnju u Dubrobniku: obvezna parkirališna mjesta

-

-

Foto: - / -

Svaka kuća koja se od sada bude gradila u Dubrovniku, a ima kolni pristup, morat će osigurati parkirališna mjesta za svoje stanare. Naknade za nedostajajuće parkirališno mjesto moći će gradu platiti samo oni koji nemaju kolni prilaz.
Svaka kuća koja se od sada bude gradila u Dubrovniku, a ima kolni pristup, morat će osigurati parkirališna mjesta za svoje stanare. Naknade za nedostajajuće parkirališno mjesto moći će gradu platiti samo oni koji nemaju kolni prilaz. Uz to, naknade se s 50 000 kuna povećavaju na 100 000 kuna za jedno parkirališno mjesto - odlučilo je gradsko vijeće. Ovom mjerom Grad Dubrovnik želi uvesti red u prostor.

Ulice pretrpane automobilima. Do sada se moglo izgraditi kuću na tri kata, a aute parkirati na ulici. Od sada to više neće biti moguće. Za svaku izgrađenu stambenu jedinicu investitor će morati osigurati dva parkirališna mjesta na svojoj parceli. 

- Što znači da nema više parkiranja po ulicama. To je naša osnovna namjera - da se ne parkiraju po ulicama i da se ne zagušuju prometni koridori, kaže Orlanda Tokić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Oni koji nemaju kolni pristup, za svaku stambenu jedinicu koja se izgradi, gradu će plaćati naknadu za nepostojeće parkirališno mjesto. Ona je s 50 uvećana na 100 tisuća kuna po jednom mjestu.

Ipak, amandmanom su dane i neke olakšice - za one koji na postojeći objekt koji ima jednu stambernu jedinicu nadograđuju još jednu, te za one koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje. Oni će platiti 10 posto od iznosa naknade. Za sve druge vrijede stroga pravila.

Neki drže da će ove odluke utjecati na cijene nekretnina jer će sada investitori morati uračunati parkirališni prostor pri gradnji zgrada. No neće se više događati da se garaže pretvaraju u apartmane, a vozači beznadno tragaju za parkiralištem na ulici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!