18:01 / 24.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Nova preporuka - maske mogu pomoći na javnim mjestima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nošenjem jednokratnih maski na javnim mjestima, uz održavanje sigurnosne udaljenosti, smanjuje se širenje virusa.
Epidemiolozi su donijeli novu preporuku o nošenju zaštitnih maski radi sprečavanja širenja koronavirusa te istaknuli kako bi se nošenjem jednokratnih maski na javnim mjestima, na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, moglo smanjiti širenje virusa.

Ublažavanje mjera - nove preporuke HZJZ-a
 Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

- Prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika. Međutim, nošenjem jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. u javnom prijevozu, trgovinama prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi se smanjiti širenje koronavirusa", ističe se u preporuci koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Navodi se kako maske za lice kućne izrade, odnosno pomoćne maske za lice, pridonose osobnoj zaštiti te se njihovim nošenjem  može usporiti strujanje daha ili prijenos respiratornih kapljica. One mogu pojačati svijest o potrebi za fizičkim distanciranjem kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima radi zaštite zdravlja. Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe, uz druge propisane higijenske mjere i držanje razmaka između osoba od dva metra.

Kako se ispravno koristiti maskom?

Pri stavljanju maske treba voditi računa da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana. Maska se ne smije dijeliti s drugima. Prije prve uporabe treba je oprati  ili barem izglačati, a prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom. Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li dovoljno zraka za normalno disanje.

Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom

Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi. Medicinske, odnosno kirurške maske, su pak certificirani medicinski proizvod koji služi za zaštitu drugih od respiratornih kapljica osobe koja nosi masku, dok je namjena filtrirajućih maski s ventilom ili ventila (FFP2/FFP3 maske) zaštita na radu te one služe zaštiti osobe koja nosi masku od čvrstih i tekućih čestica aerosola u zdravstvenim ustanovama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!